Green Report si Agora Media au organizat conferinta "Green IT&C" pentru a aduce in centrul atentiei necesitatea promovarii si utilizarii achizitiilor verzi din industria IT&C in contextul luptei impotriva incalzirii globale.
Evenimentul a reunit cei mai importanti actori din industria IT&C si din societatea civila si s-a adresat companiilor, institutiilor publice si utilizatorilor casnici pentru a imbratisa achizitiile verzi, care sunt deja disponibile pe piata. Mai mult ca niciodata, acest an a reprezentat un adevarat start in lupta impotriva poluarii si imbunatatirii amprentei verzi lasate de tehnologiile actuale, IT-ul fiind unul dintre sectoarele cele mai implicate in acest lung proces.
Grija pentru mediu forteaza in mod direct dezvoltarea de tehnologii noi, verzi, care vin si cu performante mult imbunatatite, companiile reusind in acest fel sa economiseasca si sa realizeze profit in acelasi timp, printr-o putere mai mare de procesare si un timp de raspuns diminuat semnificativ.
Reprezentanti ai asociatiilor EcoTic, Environ si Greenpeace, precum si ai companiilor D-Link, Dell, Fujitsu Siemens Computers, IBM, Orange, Producton, RedHat, Xerox Romania si Republica Moldova au prezentat solutii si servicii destinate diminuarii poluarii provocate de tehnologie pentru sistemele informatice din institutiile si companiile romanesti. Prezentarile, demonstratiile si dezbaterile din cadrul conferintei s-au axat pe conceptele si solutiile IT&C de ultima ora legate de nevoile acestor companii de a obtine rapid raspunsuri pentru a putea lua decizii. Conferinta s-a bucurat si de prezenta si cuvantul de deschidere din partea autoritatilor in domeniu: Attila Korodi, Ministrul Mediului si al Dezvoltarii Durabile si Borbely Karoly, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
Green IT&C salveaza paduri
Daca toti actorii din sectorul business ar utiliza sistemul de e-guvernare numai pentru depunerea actelor lunare pentru angajati, s-ar salva de la taiere un hectar de padure pe an. De asemenea, prin sistemul de achizitii publice electronice s-ar salva, daca acesta ar fi folosit de catre toate institutiile publice, aproximativ 4 hectare de padure pe an, a aratat Daniel Gruia, presedintele Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), in cadrul conferintei Green IT&C.
Desi drumul pana la implementarea in totalitate a sistemelor de guvernare online este inca la inceput, acesta va duce la o economie substantiala de resurse. In Romania este necesar acest sistem, iar cu ajutorul lui companiile, dar si persoanele fizice, vor ajuta la salvarea a zeci de hectare de paduri care in prezent sunt taiate pentru producerea de hartie, a mai subliniat Daniel Gruia.
Invitat la conferinta Green IT&C, Presedintele ASSI a recunoscut ca agentia pe care o reprezinta nu este inca una verde. "Misiunea noastra este sa crestem confortul cetatenilor prin cresterea nivelului utilitatii informationale. Partea de green este pentru noi o noutate", a declarat Daniel Gruia.
Cu toate acestea, a subliniat presedintele, ASSI promoveaza sistemul de e-guvernare si alte sisteme care presupun indirect un comportament verde.
Institutiile publice trebuie sa cumpere echipamente IT eficiente
Planul national pentru achizitii publice verzi este cel mai important instrument pentru promovarea echipamentelor IT&C eficiente, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, in deschiderea conferintei Green IT&C.
Daca pana in 2008, tintele prevazute de acest plan au fost voluntare pentru institutiile publice
(in 2008, de 5%), din 2009, acestea vor fi obligatorii, a subliniat ministrul. Astfel, in 2009, tinta obligatorie in ceea ce priveste achizitiile publice verzi va fi de 7% si va creste pana in 2013 la 13%.
In ceea ce priveste etichetarea eco pentru un producator IT, ministrul Korodi a anuntat ca in aceasta saptamana s-a acordat pentru prima data o eticheta eco producatorului Maguay. Agentii economici care doresc sa aplice pentru aceasta etichetare verde trebuie sa faca dovada unui consum redus de energie pentru produsele pentru care aplica, folosirii de materiale reciclate si reciclabile, eliminarii substantelor periculoase
si designului ergonomic. In acelasi timp, a mai subliniat ministrul, etichetarea eco pentru produsele IT va genera profit substantial pentru producatori, pentru ca deja s-a creat o piata.
"Trebuie sa ajungem sa achizitionam si sa utiliza m aceste echipamente pe criterii verzi. Sper ca in aceasta directie sa inceapa o abordare foarte serioasa, iar cel mai important scop este reducerea consumului de energie", a declarat Korodi.