text de Angela Filipas – director general al Directiei Generale evaluare impact, controlul poluarii si protectia atmosferei
Una dintre preocuparile majore ale autoritatilor pentru protectia sanatatii populatiei si a mediului o reprezinta adoptarea unui sistem de reglementare a activitatilor industriale in concordanta cu cerintele Uniunii Europene, prin o abordare integrata pentru marile industrii si a unei autorizari simple pentru alte activitati.
Cerintele specifice privind abordarea integrata, efectiva in scopul atingerii unui nivel ridicat de protectie a mediului, considerat in intregul sau, in conformitate cu prevederile Directivei 96/61/CE – IPPC, sunt transpuse in totalitate, in legislatia romaneasca, prin OUG nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii modificata si completata prin Legea nr. 84/2006.
Aceasta abordare integrata trebuie sa asigure ca toate problemele de mediu care pot fi relevante pentru o instalatie IPPC sunt luate in considerare, ca prioritatile sunt stabilite in mod corespunzator de catre operator in cadrul exploatarii instalatiei si ca se tine seama atat de costuri, cat si de avantajele diferitelor optiuni. Cand vorbim despre avantaje in cadrul prevenirii si controlului integrat al poluarii avem in vedere ca activitatile trebuie sa se desfasoare in conditii economice si tehnice viabile, dar nu trebuie sa uitam avantajele pentru mediu, cum ar fi consumul redus de materii prime, utilizarea eficienta a energiei, prevenirea si chiar reducerea la minimum a emisiilor.
In scopul implementarii corecte a prevederilor Directivei IPPC, Romania a depus eforturi sustinute, iar in prezent o atentie deosebita este acordata continuarii mecanismului de instruire, diseminarii celor mai bune practici si organizarii campaniilor de constientizare in ceea ce priveste Directiva IPPC. Profitam inca o data de prilejul acordat pentru a adduce in atentia operatorilor si a asociatiilor profesionale ca la nivel national s-a infiintat Centrul IPPC in cadrul caruia functioneaza Grupurile Tehnice de Lucru (GTL) in scopul dezvoltarii
nivelului de cunoastere a recomandarilor Documentelor de Referinta privind Cele Mai Bune Tehnici Disponibile (BREF). GTL au ca responsabilitati analiza documentelor de referinta pentru cele mai bune tehnici disponibile (BREF) elaborate la nivelul Uniunii Europene, elaborarea dupa modelul European a ghidurilor nationale privind cele mai bune tehnici disponibile pentru domeniile specifice de activitate si diseminarea
informatiilor privind cele mai bune tehnici disponibile tuturor factorilor implicati.
Centrul IPPC trebuie sa serveasca drept "vehicul" care sa conduca la imbunatatirea performantelor de mediu in Romania si poate fi descris ca un punct focal pentru toate cunostintele si informatiile relevante la nivel national, care pot fi discutate la nivel tehnic cu ajutorul expertilor.
In vederea implementarii corecte a prevederilor Directivei IPPC a fost creat Portalul IPPC, mecanism proiectat ca un instrument de constientizare in domeniul IPPC si care urmareste diseminarea celor mai bune practici in implementarea Directivei IPPC.
Referitor la conformarea instalatiilor IPPC, aceasta presupune atat obtinerea autorizatiei integrate de mediu, cat, mai ales, functionarea instalatiilor potrivit cerintelor Directivei IPPC.
Exceptie fac acele instalatii care au obtinut individual perioada de tranzitie si care, potrivit Tratatului de Aderare ratificat prin Legea 157/2005, au derogare pentru aplicarea BAT pana la sfarsitul acestei perioade.
Dupa data de 30 octombrie 2007, data-limita de conformare a instalatiilor IPPC cu prevederile legislatiei specifice, trebuie sa ne axam in principal pe:
– sporirea monitorizarii si verificarea conformarii cu prevederile legislatiei in vigoare si mai ales cu valorile limita de emisie;
– intensificarea schimbului de informatii;
– cresterea nivelului de expertiza la toate nivelurile;
– instruirea continua a personalului implicat in activitatile privind protectia mediului si a operatorilor.