Pretul fix, eliminat din contractele Hidroelectrica

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat vineri ca in urma negocierilor demarate acum zece zile, s-a reusit, de comun acord, eliminarea pretului din cele zece contracte bilaterale ale Hidroelectrica.

“Dupa zece zile de negociere, am reusit sa eliminam pretul fix si sa avem un pret stabilit la nivelul pietei concurentiale”, a declarat ministrul de resort.

Potrivit acestuia, negocierile vor continua pentru stabilirea cantitatilor exacte si a perioadelor de furnizare a energiei.

“Negocierile sunt in desfasurare, astfel incat, pana la sfarsitul lunii mai sa le avem incheiate”, a precizat Chitoiu.

Acesta a mai spus ca odata cu preluarea mandatului de ministru al Economiei, a fost schimbata si componenta Consiliului de Adminisratie a Hidroelectrica, care, la randul ei a schimbat echipa de negocieri a contractelor bilaterale.

“Noul consiliu a numit o noua echipa cu un nou mandat de negociere a contractelor bilaterale. Un alt lucru notabil a fost revenirea Fondului Proprietatea in echipa de negiocieri”, a mai spus seful Economiei, care a subliniat ca pana in prezent niciunul dintre contracte nu a fost reziliat.

Noi capacitati de productie

Hidroelectrica va deschide pana la sfarsitul anului trei noi capacitati de productie, dintre care doua vor furniza energie electrica incepand cu anul 2013.

Investitile necesare se ridica la peste 215 milioane de lei, a declarat pentru Green Report, directorul general al companiei, Dragos Zachia-Zlatea.

“Planul de investitii al Hidroelectrica pentru tot anul 2012 este 1,2 miliarde lei, aproximativ 275 milioane euro”, a mai spus Zlatea. Acesta aprecizat ca programul de investitii pentru anul 2012 se finanteaza cu 890 milioane lei din surse proprii si 310 milioane lei din credite.

Astfel, in cadrul investitiei “Amenajarea hidroenergetica a raului Olt defileu, pe sectorul Cornetu – Avrig” Centrala Hidroelectrica Robesti, este un obiectiv de investitii in faza de finalizare, pentru care in decembrie 2011 au inceput probele tehnologice pentru punerea in functiune a primului grup.

„Se prevede pentru anul 2012 finalizarea probelor de punere in functiune a ambelor grupuri ale centralei, totalizand o putere instalată de 27,10 MW si o energie medie de proiect in anul hidrologic mediu de 74,60 GWh/an si sa intre in exploatare comerciala”, a spus directorul general al Hidroelectrica.

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri