Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Pretul carbonului nu este solutia reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera

Pentru a limita emisiile de gaze cu efect de sera au fost inaintate mai multe strategii: eficienta energetica, inovatie tehnologica, reducerea cererii, standarde mai inalte si restrictii privind productia de carbon.
Cea mai buna solutie este considerata cresterea pretului pentru carbon, situatie care ar antrena si implementarea celorlalte strategii. Pana in prezent insa acest lucru nu s-a intamplat.

Tom Burke, repezentantul grupului de lobby pe probleme de mediu E3G, a declarat ca aceasta solutie nu functioneaza, informeaza Reuters, citat de Planet Ark.

El a adaugat ca problema climatica poate evolua in scurt timp, de la o situatie grava, la o situatie catastrofala, daca pana in 2050 nu este neutralizat sistemul energetic bazat pe carbon, lucru care nu se va intampla doar prin cresterea preturilor.

Cheia rezolvarii o constituie scoaterea si pastrarea carbonului in afara sistemului energetic, obiectiv care nu va fi realizat doar prin cresterea preturilor, completeaza Tom Burke.

Planul Uniunii Europene in ceea ce priveste comercializarea carbonului a stabilit un pret de 20 de euro pe tona de dioxid de carbon. Mai exista, de asemenea, si Mecanismul de Dezvoltare Curata al Protocolului de la Kyoto, care recompenseaza statele care-si reduc emisiile de gaze cu efect de sera.

Aceste doua strategii n-au facut decat sa aduca miliarde de dolari in buzunarele anumitor investitori, fara efecte vizibile asupra emisiilor de carbon. Jim Watson, membru al Grupului de Energie din cadrul Universitatii Sussex, a declarat ca guvernele se bazeaza intr-o masura prea mare pe pretul carbonului pentru rezolvarea acestei probleme.

Aceasta solutie nu este eficienta decat in contextual dezvoltarilor tehnologice, care din nefericire lipsesc. Pretul carbonului nu este decat o arma slaba in lupta pentru salvarea umanitatii deoarece le da sansa oamenilor sa-si cumpere nevinovatia. Daca in anii ’70, criza petrolului nu a eliminat folosirea petrolului, in ce masura pretul ridicat al carbonului va duce la eliminarea lui de pe piata, a adaugat Jim Watson.

Dieter Helm, profesorul de economie al universitatii Oxford, a declarat ca pretul carbonului nu a avut si nu are nici un efect asupra schimbarilor climatice. Este nevoie de mai multa atentie pentru eficienta energetica si pentru cercetarea energiei regenerabile, a adaugat Dieter Helm.

Problema nu consta in comptentele tehnice ci in lipsa vointei politice. Exista multi oameni care fac bani de pe urma comertului cu carbon. Intentia lor este sa perfectioneze piata, nu sa-i aduca modificarile atat de necesare, a concluzionat profesorul Diere Helm.

Foto: tc.ro

spot_img

Ultimele știri