Resursele Oceanului Arctic se impart astazi intre cele 5 puteri din regiune

Resursele naturale ale Oceanului Arctic, o regiune care ar putea contine zacaminte de 90 de miliarde de barili de petrol, sunt subiectul discutiilor dintre Ministrii Afacerilor Externe din cele cinci tari riverane, ce s-au intalnit astazi la Quebec, transmite Mediafax.

Reprezentantii din Canada, Danemarca, Statele Unite, Norvegia si Rusia vor purta discutii privind unele temeri in legatura cu perturbarea echilibrului ecologic al regiunii din cauza traficului maritim si a prospectiilor petroliere.

"Este important sa facem acum planuri pentru viitor. Tarile riverane Oceanului Arctic au o sansa unica sa stabileasca un calendar pentru o gestionare rationala a regiunii", a declarat ministrul canadian al Afacerilor Externe, Lawrence Cannon, intr-un comunicat.

66 de nave pot fi utilizate pentru operatiuni militare in Arctic

In 2008, cele cinci state si-au luat angajamentul de a cauta cai pentru a evita conflictele teritoriale si de conciliere a intereselor lor economice, cu respectarea echilibrului ecologic. Dar, in acelasi timp, ele au facut eforturi pentru dezvoltarea potentialului lor militar in regiune, a dezvaluit un studiu al unui cercetator canadian, Robert Huebert, de la Centrul de Studii Militare si Strategice, din cadrul Universitatii din Calgary.

In total, potrivit calculelor acestuia, cele cinci tari au hotarat construirea a 66 de nave, intre care vedete (nave militare de tonaj mic), spargatoare de gheata sau submarine, care pot fi utilizate in cadrul unor operatiuni militare in Arctic.

Canada a anuntat crearea unui port militar si a unei baze de antrenamente de lupta pe timp de iarna, sporindu-si capacitatile de monitorizare in Marele Nord.

Cu toate acestea, marile puteri din regiune coopereaza in domeniile stiintifice. Geologii americani si canadieni lucreaza impreuna pentru a trasa harti ale fundului oceanului, iar Rusia si Canada pun la punct proceduri de cercetare si de interventie pentru salvare pe mare. In acelasi timp, militarii danezi planuiesc exercitii comune cu cei din Canada.

Pe de alta parte, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a afirmat, cu cateva saptamani in urma, ca unele tari arctice, pe care nu le-a numit, ar incerca sa scoata tara sa din cursa explorarii resurselor din regiune.

ONG-urile cer un moratoriu asupra oricarei exploatari

Mai multe organizatii neguvernamentale, intre care Indigenous Environmental Network, prezenta in State Unite si Canada, Consiliul Canadienilor si o reteau ecologista din regiunea Alaska, REDOIL, au publicat o scrisoare deschisa prin care solicita un moratoriu asupra oricarei exploatari a carburantilor fosili in Arctica.

In opinia lui Cannon, la intalnirea de luni va fi abordata, de asemenea, delimitarea platoului continental.

Conventia ONU asupra dreptului marii prevede ca toate tarile riverane pot revendica fonduri marine de pana la 200 de mile marine (aproximativ 370 de kilometri) de la coastele lor si exploata resursele pe care contin. Aceasta zona poate ajunge pana la 350 de mile marine (aproximativ 648 de kilometri), daca se dovedeste in mod stiintific ca platoul continental este o prelungire naturala a teritoriului acestor tari.

In opinia Canadei, Stramtoarea din Nord-Vest se afla in apele sale teritoriale, dar Statele Unite o considera ca facand parte din apele internationale.

Totodata, Norvegia si Rusia isi disputa o zona de 176.000 de kilometri patrati, in Marea Barents.

Foto: lib.utexas.edu, abc.net.au

spot_img

Ultimele știri