Presedintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, a anuntat planul sau de stopare a distrugerii padurii amazoniene valabil pe o perioada de 10 ani. Guvernul brazilian a anuntat luni planul de reducere a defrisarilor din Amazon cu 70%, informeaza Guardian.
Planul prevede o reducere a defrisarilor cu 40% pana in 2009, cu 30% in perioada 2010-2013 si 30% intre 2014 si 2017. “Obiectivul nostru este ca in 2017 defrisarile sa fie reduse la 5.000 de kilometri patrati”, a declarat ministrul brazilian al Mediului, Carlos Minc. Potrivit oficialului, o reducere a defrisarilor ar insemna o scadere a nivelului emisiilor de carbon cu 72%.
In august, guvernul brazilian a infiintat Fondul Amazonului, mecanism prin care guvernele straine pot contribui cu fonduri la protejarea celei mai mari paduri tropicale din lume si, implicit, la combaterea incalzirii globale. In septembrie, guvernul norvegian a contribuit primul cu suma de un miliard de dolari.
Planul de reducere a defrisarilor din Amazon a urmat dupa anuntul oficialilor brazilieni care spuneau ca distrugerea padurii amazoniene din Brazilia a accelerat pentru prima data in patru ani. Imaginile de satelit au aratat ca 11.968 de kilometri patrati de padure au fost curatati de copaci in acest an pana in iulie, cu 4% mai mult decat in aceeasi perioada a anului precedent.
Guvernul sustine ca cifrele sunt nemultumitoare, dar ar fi fost cu mult mai rau daca nu s-ar fi luat masuri impotrvia taierilor ilegale de copaci. In ultimii ani, guvernul brazilian a avut ocazia sa sarbatoreasca trei scaderi succesive ale defrisarilor. Insa cea mai recenta estimare a Institutului National pentru Cercetare Spatiala (INPE) arata ca trendul s-a oprit.
La sfarsitul anului 2007 – inceputul anului 2008 existau deja semne ca defrisarea este din nou in crestere, intrucat exista cerere pentru pamant pentru+ cresterea animalelor si cultivarea de soia, intr-o perioada in care preturile proprietatilor erau ridicate.