Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Presa internationala: In Romania, frenezia energiei verzi ameninta biodiversitatea

„In Romania, ca si in alte tari din Balcani, frenezia construirii microhidrocentralelor (MHC) ameninta raurile si biodiversitatea”, scrie AFP care citeaza un fragment din scrisoarea trimisa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, de catre ecologistii romani.  

536 de proiecte, in derulare

„In acest moment, in Romania, exista 297 de proiecte care prevad construirea a 536 de microhidrocentrale care au primit acord de la Administratia Apelor, iar frenezia a cuprins, de asemenea, Bulgaria, Serbia si Muntenegru”. (…) „Distrugerea raurilor, in Romania, ridica o problema intregii Europe, deoarece unele dintre ele sunt inscrise in reteaua Natura 2000, care conserva patrimoniul biologic al continentului”, estimeaza Nicolae Galdean, decanul Facultatii de Stiinte Naturale de la Universitatea ecologica din Bucuresti, citat in articolul AFP.

10 MHC, 10 milioane de euro anual, din certificatele verzi

„Certificatele verzi acordate de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, proprietarilor de microcentrale au crescut apetitul investitorilor care insa nu-si fac griji pentru mediul inconjurator. Potrivit expertilor, citati de National Geografic Romania, 10 dintre microhidrocentralele controversate ar putea sa incaseze anual aproximativ 10 milioane de euro anual, gratie certificatelor verzi. In Muntii Fagaras, zona inclusa in reteaua natura 2000, un investitor a obtinut autorizatii pentru construirea microhidrocentralelor pe paraurile Capra, Buda si Otic. Iar un post de televiziune romanesc a aratat imagini cu excavatoare care sapau in albiile acestor parauri, in perioade de reproducere a pastravilor, incalcand, astfel, legea. Excavatoarele au fost vazute si de jurnalistii de la France Presse in albia raului Buda."

Excavatoare in albiile raurilor

"Toate acestea au consecinte grave asupra microorganismelor, nevertebratelor si algelor, potrivit oamenilor de stiinta. <Nu avem dreptul sa lucram in anumite parti ale albiei raurilor>, a recunoscut, sub anonimat, unul dintre muncitori. (…) „Dupa ce a cerut, la sfarsitul lunii trecute, in fata camerelor de televiziune incetarea lucrarilor in judetul Arges, comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, a afirmat ca totusi investitorii in microhidrocentrale se afla in legalitate. <Este grav ca se lucreaza in albia inferioara a raului. Este grav pentru biodiversitate, dar nu pot face nimic atata vreme cat legea nu-mi permite. Trebuie sa modificam legea>", a declarat Silvian Ionescu pentru AFP.

Biodiversitatea nu mai poate fi recuperata nici cu 1 milion de euro

La presiunile jurnalistilor si urma protestelor ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a ordonat suspendarea lucrarilor in Muntii Fagaras "pentru verificari" si a anuntat un moratoriu de 3 sau 4 luni pentru acordarea a noi acorduri de mediu.

„Amploarea pe care a luat-o construirea microhidrocentralelor, in special pe raurile de munte, constituie o amenintare majora pentru integritatea ecologica a acestor regiuni si violeaza legile nationale si pe cele ale Uniunii Europene”, spun ecologistii. ONG-urile cer insa o intedictie totala a lucrarilor in aceste zone. „Odata distrusa, biodiversitatea nu mai poate fi recuperata nici cu 1 milion de euro”, mai spune Nicoale Galdean in incheierea articolului publicat in presa franceza.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si:  
Protest la adresa microhidrocentralelor care distrug mediul ambiant 
Proiectele de microhidrocentrale vor fi blocate timp de trei luni
 
Update: Microhidrocentralele din Arges produc scandal international
 

spot_img

Ultimele știri