Regatul Unit propune 19 feluri de a salva planeta

Comisia pentru Dezvoltare Sustenabila (CDS), condusa de Sir Jonathan Porritt (foto), a lansat o serie de idei inovative legate de mediu pentru autoritatile locale, guvern si persoane fizice. Cele “19 Idei Revolutionare pentru Secolul 21” au fost testate de experti si multe dintre ele sunt deja puse in practica in proiecte-pilot in tara, relateaza Telegraph.

Sir Jonathan, fost sef al Partidului Verde si “guru verde” al lui Tony Blair, a spus ca Guvernul nu a progresat suficient in problemele sustenabilitatii. Regatul Unit ocupa in continuare locul al doilea in topul celor mai mari poluatori in Europa, avand specii de animale in pericol de extinctie si doar 2% din energie provenita din surse regenerabile precum vantul sau soarele. In acest top, Romania ocupa locul al 13-lea, informeaza HotNews.

“Progresul dezvoltarii sustenabile, la nivel national, a fost incredibil de scazut. Totusi peste tot in tara exista oameni care actioneaza pentru a isi face propriile comunitati mai sustenabile, aducand inovatii tehnologice si idei revolutionare”, a atras atentia Sir Jonathan.

Printre sugestii se numara introducerea in scoli a “educatiei pentru dezvoltare personala” precum si alte activitati educative desfasurate in aer liber, transformarea rondurilor de flori in zone de cultivare a legumelor, distribuirea de biciclete gratuite pentru a incuraja oamenii sa foloseasca acest mijloc de transport pentru calatorii mai scurte de 8 kilometri.

Cele mai indraznete idei includ transformarea Bancii Regale a Scotiei in Banca Regala a Sustenabilitatii, care investeste in tehnologii verzi mai degraba decat in combustibili fosili, si reincadrarea somerilor in “slujbe verzi”, precum instalarea panourilor solare.
Desi multe dintre sugestii ar avea nevoie de schimbari politice majore, toate ideilor vor fi luate in considerare de catre Guvern.
Ideile sunt sustinute deja de mai multi oameni de renume, intre care Printul de Wales, Rosie Boycott, Anna Ford si Jonathan Dimbleby.

Controversa cardurilor de credit de carbon

O sugestie mai punitiva a fost aprovizionarea tuturor cu “carduri de credit de carbon” care controleaza cantitatea de energie pe care o poate consuma fiecare individ pe electricitate, transport si chiar mancare.

Conceptul de carduri de credit de carbon a fost inaintat in urma cu doi ani de secretarul de mediu David Miliband. Tuturor cetatenilor le-ar fi fost atribuit un buget personal de carbon pentru energie, transport si mancare. Daca oamenii depasesc bugetul, pot cumpara mai multe credite de pe piata, iar daca nu ating limita, le pot vinde.

Ideea a fost respinsa, dar Sir Jonathan, care a cauzat controverse anterior sugerand ca oamenii nu ar trebui sa aiba mai mult de doi copii pentru a preveni suprapopularea, a spus ca merita luata in seama.“Ne apropiem de un punct in care oamenii isi asuma responsabilitatea pentru propriile emisii de carbon. Ideea unui card de credit de carbon personal doar grabeste putin lucrurile”, a spus Sir Jonathan.

Purtatorul de cuvant al secretarului de stat pentru energie si schimbari climatice, Greg Clark, a respins ideea cardului de carbon, dar a spus ca alte idei merita luate in considerare.

Foto: telegraph.co.uk

spot_img

Ultimele știri