Producatorii viticoli prahoveni au motive de bucurie intrucat, potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Prahova, toamna aceasta se anunta bogata. In cele mai importante zone in culturi de vita de vie sunt preconizate recolte cu peste 35% mai mari fata de cele din anii precedenti. Astfel, dintre cele 8000 de hectare cultivate cu vita de vie, in Prahova, aproximativ 300 de hectare sunt destinate strugurilor de masa, alte 250 de hectare sunt ocupate cu vita hibrida, cultivata mai mult in gospodarii si care nu sunt preferate in Uniunea Europeana. Astfel, vita de soi ramane majoritara, ocupand restul de 7500 de hectare. Anul trecut, la nivelul judetului s-a inregistrat o productie de circa 6000kg/ha, insa in acest an se preconizeaza ca se va ajunge la 8000kg/ha. Pe fondul temperaturilor crescute care sunt benefice vitei de vie – potrivit specialistilor in domeniu – si calitatea vinurilor va fi cu mult mai ridicata. Mai nou se incearca, pe cat posibil, limitarea dezvoltarii culturilor de vita de vie hibrida, deoarece, se pare ca, odata cu normele europene, in compozitia strugurilor produsi de aceasta se gasesc substante nocive sanatatii, precum mazina. Recoltarea strugurilor va demara la jumatatea acestei luni, dar se va desfasura esalonat, urmand sa se finalizeze spre sfarsitul lunii octombrie.