Prahova este judet-pilot pentru activitatea de inventariere a zonelor in care solul si subsolul au fost contaminate. Actiunea se desfasoara de catre repezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, impreuna cu specialisti straini, si este finantata de catre Uniunea Europeana, din fonduri Phare.
Dupa cum ne-a declarat Camelia Steliean, director al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, "au fost trimise formu-lare catre toti agentii economici a caror activitate este considerata ca ar putea afecta solul si subsolul, pentru ca acestia sa estimeze potentiala poluare pe care o pot provoca. In urma completarii acestor formulare, se vor face verificari pe teren si se va intocmi o baza de date cu potentialii poluatori ai judetului.
Urmatoarea etapa va consta in investigatiile desfasurate la fata locului, in cazul in care se constata ca o zona este poluata, pentru a determina factorii care contribuie la acest fenomen. Aceasta actiune va fi realizata fie de agentul economic in cauza – daca zona este in perimetrul sau, fie de consiliile locale pe bani din bugetul local sau din fondurile structurale". Dupa finalizarea investigatiilor respective, se va trece la realizarea activitatilor de curatire/remediere/reconstructie ecologica. In acest context, Guvernul a adoptat si o hotarare privind refacerea zonelor in care solul, subsolul si ecosistemele terestre au fost afectate. Acesta asigura cadrul legal pentru desfasurarea activitatilor de refacere a solului si subsolului in scopul aducerii acestora cat mai aproape de starea naturala.
"Principalele zone poluate din Prahova sunt cele industriale. In Ploiesti, in zona de sud a orasului, in jurul rafinariilor Vega si Lukoil, se stie ca atat solul cat si panza freatica au fost afectate de poluare", a concluzionat interlocutoarea noastra.
Pentru mai multe informatii viziteaza Prahova