Peste 1.500 de firme au depus, pana la sfarsitul saptamanii trecute, dosare pentru participarea la programul ecologic “Casa verde", care va fi derulat in 2009 de Administratia Fondului de Mediu (AFM) si de Ministerul Mediului.
Scopul programului il reprezinta imbunatatirea calitatii aerului, a apei si a solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata prin arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite la incalzirea si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens, sursele de energie regenerabila, nepoluante. Pentru anul 2009, suma prevazuta pentru derularea acestui program este de 520.000 mii lei.
Finantarea se acorda in procente diferite, dupa cum urmeaza: a) in cazul operatorului economic, composesoratului sau ocolului silvic, 50%, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru un sistem, cu exceptia proiectelor executate in Regiunea Bucuresti – Ilfov, pentru care finantarea se face in procent de pana la 40% dar nu mai mult de 200.000 lei pentru un sistem ; b) in cazul unitatii administrativ-teritoriale sau al institutiei de invatamant, 60%, dar nu mai mult de 300.000 lei pentru un sistem ; c) in cazul persoanei fizice, asociatiei de locatari sau organizatiei neguvernamentale, 90%, dar nu mai mult de 25.000 lei pentru un sistem.
Termenul de realizare a proiectului nu poate depasi 12 luni de la data incheierii contractului pentru finantare cu autoritatea.
Este eligibil proiectul care prevede inlocuirea sau completarea sistemului clasic de incalzire cu un sistem nou, care utilizeaza energie solara, energie geotermala sau energie eoliana ori un alt sistem nou, care conduce la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.
Dupa cum a declarat Mihai Toti, presedintele AFM, va urma o perioada de analiza a informatiilor, iar “la mijlocul lunii decembrie vom face publice firmele care au fost alese sa participe la acest program".
Astfel, programul pentru inlocuirea sau modernizarea sistemului clasic de incalzire prin folosirea de alternative ecologice precum panouri solare, pompe de caldura si alte tehnologii curate va incepe in 5 ianuarie.