Aproximativ 1.000 de cetateni din sectorul 4 al Capitalei si reprezentanti ai partidelor politice au protestat, sambata, in fata sediului Ministerului Mediului, fata de decizia de retrocedare a doua hectare din Parcul Tineretului Marioarei Micsunescu si fata de avizul de constructie dat acesteia de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, anunta Agerpres.
Actiunea a fost sustinuta de organizatia PD-L sector 4, prin intermediul consilierilor locali ai PD-L, dar si de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. "Nu este vorba despre o actiune politica, ci de una sociala, de interes public general. Cerem ministerului sa intocmeasca in regim de urgenta proiectul de ordonanta pentru declararea de utilitate publica a terenurilor retrocedate din Parcul Tineretului. Avem alaturi de noi avocati, societatea civila si parlamentari. Prin actiunea de astazi culorile politice au fost dizolvate si s-a creat o singura culoare – verde -, cea care ofera aer curat, atat de necesar Bucurestiului", a declarat primarul Cristian Popescu Piedone.
Edilul sectorului 4 s-a declarat indignat de faptul ca, in spatele Palatului National al Copiilor, se vor construi imobile de patru etaje, distrugandu-se spatiul verde. El a precizat insa ca, in calitatea sa de primar de sector, nu poate sa stopeze acest fapt, intrucat proprietarii au obtinut de la Primaria Capitalei si din instanta toate actele legale necesare ridicarii unor constructii si ca nu a semnat nicio autorizatie de constructie pentru aceste terenuri, retrocedate de acum 4-5 ani.
"Terenurile retrocedate de pe str. Pridvorului, de langa Parcul Tineretului din Capitala, au o suprafata totala de circa 50.000 mp si apartin la cel putin cinci proprietari de drept. Nu eu am aprobat planul urbanistic de detaliu pe numele doamnei Micsunescu, care a fost mai mult mediatizata si va construi acolo, ci consilierii locali. Am amanat cat am putut – cinci luni de zile – ca sa pun pe ordinea de zi a sedintei acel proiect de hotarare pentru planul urbanistic, dar in final a trebuit sa fac acest lucru, deoarece am fost amenintat ca fac abuz in serviciu in cazul in care nu semnez", a spus primarul sectorului 4.
Cristian Popescu Piedone a precizat ca proprietarii de drept ai zonei verzi din spatiul vecin Parcului Tineretului au toate actele in regula si singurul organism care poate sa salveze parcul ar fi Guvernul, care ar putea emite o hotarare pentru exproprierea lor si aprobarea unor despagubiri. Potrivit primarului sectorului 4, administratia locala nu a emis pana in prezent nicio autorizatie pentru imprejmuirea zonei, dar a spus ca acest lucru este permis in baza legii, cu respectarea etapelor legale de obtinere a certificatului de urbanism si autorizatiei de construire.
"Eu nu am semnat niciun certificat de urbanism pentru imprejmuirea suprafetelor de teren", a explicat Piedone. Edilul a sustinut ca vina pentru distrugerea spatiului verde din Tineretului nu ii revine lui, intrucat procesele pentru improprietarirea celor cinci persoane au parcurs o serie de etape, respectiv cumpararea unor drepturi litigioase, punerea in posesie si chiar un schimb de terenuri.
"Terenurile in cauza au fost retrocedate pe vremea fostului primar general Adriean Videanu si de consilierii generali de atunci. Eu nu am avut ce sa fac. Nu este bine sa se intrebe oul, ci gaina. Noi primarii de sector suntem ca niste oua, nimeni nu se intreaba cine a dat titlurile de proprietate. Pentru mine toti sunt ca orice cetatean si sunt obligat sa semnez autorizatiile, daca respecta cadrul legal. Au fost date avize de mediu care arata ca acolo se poate construi", a adaugat Piedone.
In aceasta saptamana, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a anuntat ca Partidul Conservator va depune o initiativa legislativa pentru ca Parcul Tineretului sa fie declarat de utilitate publica. ”Exista un precedent cand, in mandatul trecut, un parlamentar al PC a initiat un astfel de proiect de lege si am reusit in acest fel sa salvam Parcul Bordei din acea aventura imobiliara. Dorim ca acest parc sa fie de utilitate publica pentru ca toti bucurestenii sa se bucure de el. Vrem sa salvam acest parc de la pericolul de a fi sfasiat de ‘rechinii imobiliari’. O suprafata compacta de teren intr-un loc asa interesant cum este Parcul Tineretului este o provocare pentru ‘rechinii imobiliari”’, a spus Ciuca.
De asemenea, primarul general Sorin Oprescu a cerut public Guvernului, cu ocazia prezentarii bilantului sau de activitate la un an de mandat, declararea de utilitate publica a Parcului Tineretului si a Parcului Izvor. Grupul protestatar a depus inca de vineri, 19 iunie, o petitie la Ministerul Mediului, pentru a initia o ordonanta privind declararea de utilitate publica a terenurilor retrocedate din Parcul Tineretului. La protestul de sambata au fost prezenti Paula Iacob, Sergiu Andon, consilierii municipali si presedintii filialelor sectorului 4 ai PD-L, PC, PSD, PNL si PNG-CD.
Foto: mpinteractiv.ro