Proiectul Rosia Montana trebuie reluat de la zero

Procedura de evaluare a proiectului Rosia Montana trebuie reluata de la zero, ceea ce presupune noi consultari publice. Acesta este mesajul transmis de coalitia celor 70 de ONG-uri de mediu ce se opun exploatarii miniere in Rosia Montana, in cadrul intalnirii de astazi dimineata cu ministrul mediului Laszlo Borbely.

"Faptul ca a fost suspendat certificatul de urbanism inseamna ca trebuie sa se reia procedura de la inceput. Asta inseamna un proiect nou si reluarea consultarilor publice", a declarat pentru Green Report Anamaria Bogdan, purtator de cuvant al Coalitiei "Romania fara Cianuri".

Masivul Carnic naste controverse

Potrivit reprezentantilor ONG-urilor aflati la discutii, faptul ca proiectul Gold Corporation prevede exploatarea masivului Carnic, ce este protejat, demonstreaza nevoie de a relua de la zero evaluarea procedurilor.

"Exista o comisie in cadrul ministerului care are sarcina sa adune informatiile sa puna cap la cap tot ce s-a intamplat pana acum. Ministrul vorbea si de faptul ca nici nu cunoaste continutul contractului incheiat intre statul roman si companie si ar fi interesant pentru el sa afle aceste informatii. Nu exista un termen limita al evaluarii comisiei, la fel cum nu exista niciun termen limita pentru realizarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului", a mai explicat Anamaria Bogdan.

"Pana cand Gold Corporation nu vine cu un certificat de urbanism valabil nu putem face pasul urmator. Cu toate acestea atunci cand statul roman a decis ca vrea sa dezvolte un proiect acolo trebuia sa isi asume si raspunderea. Ca ministru, eu va pot asigura ca nu o sa fac altceva decat sa respect legile care sunt si in concordanta cu directivele europene", a declarat Ministrul Mediului si Padurilor. Potrivit acestuia, inainte de orice decizie, trebuie luate toate masurile sa nu se mai repete catastrofa de la Baia Mare.

Ministrul a explicat ca va evectua o vizita la Rosia Montana si va cere Ministerului Culturii sa ii prezinte situatia din punct de vedere al sarcinii arheologice a zonei masivului Carnic.

Runda a doua

Dupa intalnirea cu organizatiile care lupta impotriva proiectului de la Rosia Montana, ministrulu mediului a discutat in acesta dupa amiaza si cu cei care sustin proiectul. Dupa cele doua intalniri, Borbely a declarat ca nu este un arbitru intre cele doua tabere si ca va avea grija ca legea sa fie respectata.

Andrei Jurca, reprezentantul asociatiei Pro Rosia Montana, sustine ca reprezinta 85% din populatia din zona, iar dorinta acestora este ca proiectul sa mearga mai departe.

"Dorinta noastra este ca aceasta zona sa cunoasca o dezvoltare durabila. Nu as fi acceptat acest proiect daca nu eram sigur ca nu dauneaza mediului. L-am analizat si el este benefic pentru dezvoltarea socio-economica a zonei. Creeaza noi locuri de munca", spune acesta. Intrebat de unde primeste finantare Asociatia Pro Rosia Montana, Andrei Jurca s-a aratat deranjat de intrebare, declarand ca raspunsul este irelevant.

Potrivit Mediafax, compania canadiana Gabriel Resources detine 80% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), in timp ce statul roman controleaza 19,3% din actiuni, prin compania Minvest Deva. Alti actionari cumuleaza 0,7% din titluri.

Text de Loredana Pana
Foto: jurnalistul.com, Green Report

spot_img

Ultimele știri