Phil Jones, omul de stiinta aflat in centrul scandalului e-mailurilor piratate referitoare la schimbarile climatice a declarat ca a fost atat de traumatizat de criticile la adresa sa incat s-a gandit "de mai multe ori" sa se sinucida, informeaza The Times, in editia electronica, citat de Mediafax.
El a identificat o situatie similara cu doctorul David Kelly, omul de stiinta care s-a sinucis dupa ce a fost desconspirat ca fiind sursa unui reportaj realizat de postul BBC care afirma ca Guvernul a modificat dovezi pentru a justifica invadarea Irakului.
In e-mail-urile care au fost piratate de militanti sceptici in privinta incalzirii globale, inaintea Conferintei ONU de la Copenhaga, din decembrie 2009, Jones parea ca le solicita colegilor sai sa distruga datele stiintifice si sa nu le puna la dispozitia persoanelor care doresc sa le discrediteze activitatea de monitorizare a schimbarilor de clima.
In varsta de 57 de ani, Jones a precizat ca nu era pregatit pentru scandal. Incidentul a avut un impact foarte serios asupra sanatatii sale. A pierdut mai multe kilograme si a recunoscut ca ia calmante si somnifere. El a subliniat ca sustinerea acordata de familia sa si in special dragostea pentru nepotica sa de cinci ani l-au ajutat sa nu dea curs gandurilor sinucigase. "Am vrut sa o vad cum creste", a declarat el.
Phil Jones a demisionat temporar din functia de director al departamentului de cercetare climatica din cadrul Universitatii East Anglia. El sustine cu tarie studiile departamentului dar accepta acum ca nu a tratat solicitarile de date – primite in baza principiului Libertatii de Informare – atat de serios pe cat trebuia sa o faca. El crede ca departamentul este atacat in mod rautacios cu mai multe cereri in baza aceluiasi principiu de catre scepticii care doresc sa ii intrerupa activitatea.
Saptamana trecuta, Graham Smith, vicepresedintele comisiei pentru protectia datelor, a stabilit ca, pentru faptul de a nu fi furnizat informatiile ce i-au fost solicitate, Jones si colegii sai au incalcat legislatia referitoare la libertatea de informare. Cazul este supus acum unei reexaminari realizate de Sir Muir Russell, fost vice-cancelar al Universitatii din Glasgow.
Foto: wordpress.com