Circa 200 de membri ai Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale Ecologice din Maramures( APPTDE) s-au intalnit la Baia Mare pentru a analiza posibilitatile de promovare a bunurilor agroalimentare provenite din micile ferme taranesti, informeaza Agerpres.
"Magazinele importante refuza mereu sa achizitionze produse agroalimentare din fermele taranesti, motivind ca sunt prea departe de standardul altor bunuri alimentare. E adevarat acest lucru, dar produsele de ferma sunt ecologice si nu contin componenti chimici, iar producatorul nu poate livra cantitati uriase pe piata locala, asa cum ar dori aceste magazine. Asa ca, singura solutie de comercializare ramane piata libera, in conditii destul de dificile, dar nu imposibile, pentru ca oamenii deja au remarcat diferenta dintre bunurile alimentare produse in fermele taranesti si cele provenite din abatoarele sau fabricile de lapte. Diferenta consta in calitate, continut si gustul produselor agroalimentare", a declarat Ioan Tataran, presedintele APPTDE Maramures.
Potrivit prof. univ.dr. Cornel Man, presedintele Asociatiei Bioagricultorilor din Romania- Bioterra, profesor al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj- Napoca, agricultorii trebuie sa-si gaseasca singur varianta de promovare a bunurilor alimentare fara a mai fi nevoiti sa apeleze la marile retele de magazine comerciale.
Desi acum desfacerea produselor are loc in conditii improprii, mici producatori agricoli ar trebui sa achizitioneze sau inchirieze un spatiu comercial adecvat, unde sa-si poata expuna produse pentru cat mai multi clienti. La targul de bunuri agroalimentare care a avut loc, vineri, in Piata Revolutiei din Baia Mare, doritorii au putut cumpara de la paine coapta pe vatra pana la miere de albina, fructe de sezon, branzeturi, produse din carne de porc, prajitura de casa, toate produsele avand certificat autorizat de producator si conditii de desfacere igenice.
Foto: myyearwithout.blogspot.com