Tiparele neregulate ale ploilor si seceta excesiva au afectat productia de cafea din Kenya, potrivit Reuters.
Bolile provocate de ploile intermitente din intervalul 2007-2008 au distrus 23% din recoltele de cafea. Acestea se dezvolta la o temperatura cuprinsa intre 19 si 25 de grade Celsius. Atunci cand se depasesc aceste valori, procesul de fotosinteza nu se mai poate desfasura corect.
Pentru a inflori, arbustii de cafea au nevoie de cateva luni de vreme uscata, dupa care de ploi scurte. In 2010 a plouat in ianuarie, o luna foarte uscata de obicei. Din acest motiv, boabele ajung la maturitate in momente diferite ale anului.
„Atunci cand te uiti la copacul de cafea nu poti sa determini sezonul pentru ca are boabe de toate varstele. Aceasta este problema cand vine vorba de managementul bolilor si al insectelor iar cea mai grava problema este la cules. Costurile sunt enorme”, explica Joseph Kimemia, director de cercetare la Fundatia de cercetare a cafelei din Kenya.
Spre deosebire Etiopia si Uganda, principalii producatori de cafea din Africa, Kenya detine doar 1% din recoltele de cafea de pe glob. Cu toate acestea, boabele de aici sunt recunoscute pentru savoarea lor, iar comerciantii comanda de regula anumite cantitati.
Foto: travelpod.com