Prima „ciorna oficiala” a acordului climatic

Lumea trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 50%, pana in 2050, se arata in primul document oficial preliminar unui acord climatic efectuat de un grup de lucru al ONU.

Un text de sase pagini a fost prezentat vineri de un grup de lucru apartinand Conventiei- cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice in cadrul summitului pentru clima de la Copenhaga (COP15).

Acesta ar putea fi baza formarii unui acord global privind combaterea schimbarilor climatice inainte de 2012, cand actualul acord, Protocolul de la Kyoto, expira.

Cu toate acestea, majoritatea cifrelor din text sunt prezentate in paranteze, insemnand ca nu exista inca un acord asupra acestora. Insa cel mai important aspect precizat in document este injumatatirea emisiilor de gaze cu efect de sera in intreaga lume, pana in 2050. Mai sunt sugerate, insa, si reduceri de 80% si 95% pana in acelasi an, ca optiuni alternative.

Documentul preliminar este efectuat de Michael Zammit Cutajar, presedintele Ad Hoc Working Group on Long-Term Cooperative Action (AWG-LCA).

Chiar si tinta principala a acordului este trecuta in paranteze. In decursul anului 2009, o serie de conferinte stiintifice si politice au cerut ca incalzirea globala sa fie mentinuta sub nivelul de 2 grade Celsius. Cu toate acestea, noul document mentioneaza 1,5 grade Celsius ca tinta alternativa.

Pe langa targetul reducerii emisiilor mondiale cu 50%, pana in 2050, documentul mai precizeaza si o tinta interimara, pana in 2020. Pentru emisiile generate de statele dezvoltate s-a sugerat un obiectiv de reducere de 75%. In ceea ce priveste statele aflate in curs de dezvoltare, documentul cere reduceri substantiale ale actualelor rate de emisii.

Comentariile din partea grupurilor ecologiste variaza. „Sunt multe goluri, textul prezinta abateri. Cu toate acestea, arata clar ca este posibil sa se ajunga la un acord. Golurile trebuie acoperite cu vointa politica si angajamente politice specifice. Inca nu stim cati bani vor fi dati si cui”, a declarat Kim Carstensen, presedintele organizatiei conservationiste WWF.

Mai critic este Erwin Jackson de la Institutul Climatic Australian. „Ar fi un urias pas inapoi daca aceste hotarari ar fi adoptate. Nu exista un mandat pentru un tratat legal care sa includa si SUA sau marile state in curs de dezvoltare precum China si India”, a declarat acesta.

Foto: reuters.co

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri