Prahova: Comuna Draganesti – centru pilot de ecologizare a sudului judetului

In curand, cei aproape 13.200 de locuitori ai comunelor Draganesti, Gherghita si Dumbrava se vor putea bucura de un mediu inconjurator mult mai curat, prin stoparea depozitarii, unde nu te asteptai, a deseurilor de tot felul, rezultate din propriile gospodarii.

Saptamana trecuta, la Draganesti a fost finalizat proiectul realizat prin Programul Phare CES 2004 "Infiintare sistem de colectare, selectare si transfer de deseuri menajere", derulat de Consiliul Local, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, in special, dar si al Consiliului Judetean, in total 799.523,88 euro.

Investitia include o cladire administrativa, hala pentru depozitarea materialelor reciclabile, rampa de spalare auto, depozit de materiale sortate, platforma tehnologica, prese speciale pentru hartie, carton, aluminiu sau PET-uri, masini autocompactoare etc. Implementarea acestui sistem de colectare selectiva a deseurilor prezinta diverse efecte benefice pe termen lung, cum ar fi: mentinerea unui mediu mai curat, ca urmare a reducerii surselor de poluare; diminuarea riscului unor imbolnaviri; dezvoltarea comertului, a turismului si a serviciilor. Deoarece au decis sa devina, in curand, parteneri ai acestui proiect, de amintitele avantaje, menite sa imbunatateasca semnificativ calitatea vietii, se vor putea bucura si locuitorii din Balta Doamnei, Ciorani, Olari si Salciile.

Pe langa primarii si consilierii locali din cele trei comune, la festivitate au participat, ca invitati, parlamentari, reprezentanti ai administratiei publice judetene si ai firmei constructoare. Referindu-se la importanta acestei investitii, Ion Dumitrache, primarul comunei Draganesti, a precizat:

"Pentru colectarea deseurilor menajere, rezultate din gospodariile cetatenilor, am achizitionat 4.000 de pubele pe care le vom distribui acestora. Cu ajutorul celor doua masini autocompactoare (cu o capacitate de stocare de 15 mc, fiecare) vom colecta gunoiul de la populatie, il vom aduce in statia de sortare, urmand ca, dupa finalizarea acestei operatiuni, sa fie transportat la rampa ecologica de la Boldesti-Scaeni. De circa patru ani, colectarea gunoiului de la cetateni o faceam gratuit, cu ajutorul unei remorci. De-acum incolo, pentru prestarea acestui serviciu, fiecare familie va trebui sa achite cate 13 lei, lunar, in baza unui contract pe care-l va incheia cu primaria".

La randul sau, Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean, a adaugat: "Prin punerea in functiune a acestui prim sistem integrat de procesare a deseurilor (colectare, sortare si valorificare), comuna Draganesti devine centru pilot de ecologizare a sudului judetului si va asigura sapte locuri de munca.Totusi, pana cand vom ajunge la nivelul de constientizare integrala a cetatenilor acestor comune, va trebui sa subventionam activitatea de colectare a deseurilor, pe durata a doi ani, cu circa 1,5 miliarde de lei vechi, anual. Lucru pe care-l vom face, desigur, caci un mediu curat inseamna, inainte de toate, o viata sanatoasa".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri