Prahova: Activitatea unor rafinarii risca sa fie suspendata pentru 6 luni

Intre angajamentele luate de Romania (chiar cu aproape doi ani inainte de a deveni, oficial, membra a Uniunii Europene), a fost si acela ca, pana la finele anului 2009, sa goleasca cele peste 50 de bataluri (gropi) de gudroane acide si reziduuri petroliere existente in diverse zone ale tarii, iar pana in 2012 sa asigure refacerea cadrului natural al perimetrelor cu pricina. Aceasta inseamna astuparea gropilor cu pamant reavan si insamantarea cu gazon, plantarea de arbori si arbusti, concomitent cu intocmirea studiului de impact asupra sanatatii populatiei si a mediului inconjurator.

Pe langa faptul ca este o operatiune foarte complexa, ecologizarea batalurilor reclama, din partea companiilor petroliere care le detin, investitii extrem de costisitoare care, in opinia specialistilor, depasesc 75 milioane de euro. Pe de alta parte, potrivit comisarului general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, "in cazul in care Romania nu-si respecta obligatiile asumate, risca nu doar amenzi usturatoare din partea Comisiei Europene, ci si activarea clauzei de infringement" (n.a. – incalcarea unui drept comunitar, in cazul de fata, cel referitor la protectia mediului).

Cum, in Prahova isi au sediul mai multe rafinarii (Petrobrazi, Vega, Astra, Petrotel-Lukoil, Steaua Romana Campina), am dorit sa aflam in ce stadiu se afla acestea cu ecologizarea batalurilor de gudroane acide si reziduuri petroliere pe care le detin, mai cu seama ca, asa cum aminteam, pana la termenul-limita de conformare au mai ramas doar trei luni.

Investitiile privind reabilitarea costa milioane de dolari

Conform statisticii intocmite de Comisariatul Garzii de Mediu Prahova, in unele cazuri investitiile de ecologizare sunt "in grafic", in schimb, alte rafinarii n-au miscat un deget in aceasta directie! Rafinaria Vega Ploiesti, de pilda, figureaza printre cele care "mostenesc" cele mai multe bataluri (13 la numar) care trebuie ecologizate. Potrivit situatiei depuse la Comisariatul Garzii de Mediu Prahova, batalurile respective se intind pe circa sase hectare de teren si inglobeaza nu mai putin de 153.000 de tone de gudroane acide si reziduuri petroliere, ecologizarea zonei ridicand probleme deosebite specialistilor rafinariei.

Tocmai din acest motiv, probabil, conducerea rafinariei a obtinut, din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti, derogarea pentru un an in anumite cazuri (adica pana la 31 decembrie 2010) a termenelor de finalizare a operatiilor de golire a batalurilor de deseuri petroliere. Pentru a va face cat de cat o imagine, notam ca specialistii de la Vega au estimat costul acestor lucrari – inclusv cele aferente reabilitarii solului contaminat – la circa 15 milioane de dolari.

Asa cum precizam, in cazul altor rafinarii, actiunea de ecologizare a batalurilor a fost data, practic, uitarii, asa cum se intampla la "Steaua Romana" din Campina. "Conform prevederilor din autorizatia integrata de mediu, conducerea rafinariei are obligatia golirii, pana la finele acestui an, a tuturor celor 13 bataluri aflate in administrarea sa. Desi suntem la jumatatea lui septembrie, nu s-a facut mai nimic, in aceasta directie. Asa cum nu a facut mai nimic nici conducerea Rafinariei Astra Ploiesti (care are de golit un batal), nici cea a OMV Petrom (care are obligatia reabilitarii a 12 bataluri existente in vecinatatea sondelor de extractie a titeiului).

Cat priveste Petrobrazi, aici a avut loc licitatia pentru desemnarea firmei specializate in ecologizarea celor doua bataluri, dar inca n-au inceput lucrarile", ne-a declarat directorul coordonator al Comisariatului Garzii de Mediu Prahova, Stefan Popescu. Acesta a tinut sa adauge ca rafinariile care nu isi vor ecologiza batalurile pana la finele anului vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 50.000 – 100.000 de lei, potrivit HG nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor. Totodata, se poate propune forului tutelar (n.a. – Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti) "suspendarea autorizatiei integrate de mediu, caz in care urmeaza suspendarea pe timp de sase luni a activitatii rafinariei respective".

spot_img

Ultimele știri