Peste 150 de persoane au ascultat povestea din spatele unui cos cu legume cultivate biologic, unei plachii gatita din peste nebraconat, unor jucarii concepute eco si vandute in scopuri caritabile, unei rochii reconditionate de trei generatii, unei case cu o arhitectura prietenoasa si mai aproape de natura, unor afise imprimate pe hartie reciclata manual, in cadrul evenimentului "…Si produsele au o Poveste", organizat de asociatia Reper 21 la mansarda Carturesti.
“Scopul nostru este sa aratam informatii relative despre ce consumam. In spatele produselor e povestea oamenilor care le fac dar si a naturii, iar multi dintre noi nu constientizeaza asta”, spune Bogdan Gioara, presedintele Reper 21.
Introducerea in problemele de mediu a fost facuta cu un filmulet intitulat “The story of Stuff”, realizat de Annie Leornard, ideea principala fiind reducerea consumului, pentru ca prin reciclare se recupeaza doar un procent foarte mic din resursele folosite.
Indemnul realizatorilor a fost de a determina participantii sa “consume si altfel”. “O floare de la piata parcurge 3.000 de kilometri pana ajunge la floraresele noastre. Numai 10% din florile care se vand la noi sunt din productie interna, restul vin din Olanda, Columbia, Kenya. Cand oferim un buchet de flori, oferim si 3-4 kilograme de CO2”, explica Geoara.
Acesta atrage atentia asupra faptului ca oamenii ar trebui sa fie constienti de impactul pe care il au asupra naturii. Hainele, pe care le cumparam in mod obisnuit, lasa o uriasa amprenta asupra mediului. Desi doar 2,4% din suprafata pamantului e cultivata cu bumbac, 25% din cantitatea folosita la nivel global de pesticide si 11% din cantitatea de insectice sunt folosite pentru aceste plantatii.
“Pentru producerea puloverului si a pantalonilor de pe mine au fost consumati peste 7.000 de litri de apa. Vrem sa facem cunoscute astfel de informatii, in speranta ca vor determina un comportament mai responsabil”, spune Bogdan Gioara.
14 prezentari au putut fi vizionate in cadrul evenimentului. Proiectele unor asociatii nonprofit, o prezentare despre cum se face hartia, un concept inedit de casa, din cob, un amestec de lut, nisip si paie, drumul canepei, dar si povestea pestelui, care, de cele mai multe ori, este prins prin metode ilegale.
Discutiile au avut loc in jurul unui bufet garnisit cu bunataturi eco si slow food, servite in vesela biodegradabila. Seara a fost incheiata cu un concert sustinut de formatia Sarmelele Reci.
Text: Loredana Pana