Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) a fost apreciat ca fiind cel mai de succes program operational care se deruleaza in prezent in Romania, avand o rata de contractare a fondurilor alocate de 66%, informeaza un comunicat din partea Ministerului Mediului.
Laudele au fost aduse programului in cadrul ultimei sedintei interministeriale dedicata absorbtiei de catre tara noastra a fondurilor nerambursabile provenind de la Uniunea Europeana.
In primele opt luni ale acestui an, au fost efectuate plati catre beneficiarii proiectelor finantate prin POS Mediu, in valoare de 487,47 milioane lei, adica peste 100 de milioane de euro, inregistrandu-se astfel o crestere la acest capitol de peste 200% fata de primii doi ani de implementare a programului.
Rezultatele bune inregistrate de POS Mediu au fost apreciate in mod oficial si de reprezentantii Comisiei Europene, care au prezentat ca un exemplu de succes activitatea autoritatii de management a programului, chiar si la nivel european, avand la baza ultimul raport KPMG asupra implementarii in Europa a Fondurilor Structurale.
„Faptul ca suntem apreciati de Comisia Europeana ne incurajeaza ca suntem pe drumul cel bun in ceea ce facem. Pana la sfarsitul anului ne-am propus sa finalizam cea mai mare parte a aplicatiilor pe sectorul de apa si pe cel de deseuri. Pe aceste capitole avem obligatii de conformare, iar fondurile de la Uniunea Europeana ne ajuta sa ne atingem aceste obiective. In plus, acesti bani, injectati acum in economie, inseamna locuri de munca, inseamna ca ajutam autoritatile locale si dam de lucru la firmele mici si mijloci in aceasta perioada de criza”, a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
In perioada 2007-2013, in cadrul POS Mediu se finanteaza cu 5,5 miliarde euro proiecte din urmatoarele domenii: apa si apa uzata, managementul deseurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric, reducerea poluarii provenite de la sistemele de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate, implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, protectia impotriva inundatiilor si eroziunea costiera.
Foto: 9am.ro