Directia Apelor Somes-Tisa (DAST) a organizat o dezbatere cu factorii implicati in managementul apei, abordand Proiectul Planului de Management al Spatiului Hidrografic Somes-Tisa. Purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Somes-Tisa, Cristina Vadan, a precizat miercuri ca acesta este principalul instrument de implementare a Directivei Cadru pentru Apa, pe care statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa o aplice.
Intalnirea incheie procesul de informare si consultare publica in legatura cu acest proiect, demarat de DAST in anul 2006. Obiectivul Directivei il reprezinta atingerea ‘starii bune’ a apelor pana in anul 2015. Astfel, vor fi asigurate aceleasi conditii de viata tuturor cetatenilor Europei din punctul de vedere al apelor. Realizarea acestui deziderat este posibila numai prin dezvoltarea unor programe de masuri pentru reducerea poluarii.
Aceste programe de masuri au fost inventariate si supuse dezbaterii publice in cursul anului 2008. Este vorba de masuri de baza, care sunt obligatorii, deoarece implementeaza legislatia comunitara privind protectia apelor si in plus, masuri suplimentare, daca va fi cazul. Au fost abordate efectele pe care le produc activitatile industriale, cele agricole, aglomerarile umane si lucrarile de amenajare asupra cursurilor de apa.
‘Rolul utilizatorilor de apa si al autoritatilor publice locale in accesarea fondurilor europene este hotarator. Trebuie sa faceti eforturi pentru a realiza proiecte prin care sa atrageti fonduri in vederea construirii si reabilitarii infrastructurii de canalizare-epurare. Incurajam parteneriatele comunitare. Prin acest mecanism veti putea obtine rezultate eficiente, deoarece scad atat costurile initiale, de investitie, cat si cele ulterioare, de operare, respectiv de intretinere’ – a subliniat Mircea Itu, directorul DAST.
Consultarea publicului cu privire la Planul de Management reprezinta o oportunitate pentru oameni si organizatii de a lucra impreuna, in scopul imbunatatirii calitatii mediului acvatic, sub toate aspectele lui. Primul Plan de Management va fi publicat la sfarsitul anului 2009, dupa care masurile cuprinse in document devin obligatorii. Acesta va fi reactualizat la intervale de sase ani.