Motiunea de interzicere a cianurii in minerit, propusa spre votare in Parlamentul European in 5 mai 2010, este o grea lovitura data dezvoltarii economice a Uniunii Europene, care va afecta sute de mii de locuri de munca in intreaga Europa, sustin mai multe ONG-uri, patronate si primarii din Romania, care cer Parlamentului European respingerea actului.
"Parlamentul European se pregateste sa ia in discutie un proiect de motiune care da un vot de blam simbolic unei tehnologii care ar putea aduce prosperitate zonei noastre. Noi stim ce ne dorim. O mina. Un loc de munca, de fapt, crearea a mii de locuri de munca, dezvoltarea de infrastructura moderna, care sa poata fi folosita dupa inchiderea exploatarii. Ne dorim facilitati de microcreditare programe de pregatire adecvate, reconversia profesionala a angajatilor pentru momentul cand mina nu va mai functiona", se arata in comunicatul citat de Mediafax.
135 milioane de dolari pentru ecologizarea zonei
Semnatarii afirma ca rezolutia initiata in vederea interzicerii cianurii in Europa ignora proiectele miniere incheiate cu bine si sustin ca 95% din comunitatile locale si regionale isi doresc cu disperare acest proiect.
"In ceea ce priveste mediul, Proiectul de la Rosia Montana aloca 135 de milioane USD pentru inchiderea si ecologizarea zonei, fata de 164,5 milioane USD, cat a imprumutat Romania de la Banca Mondiala pentru inchiderea, conservarea si ecologizarea a 51 de mine. Se vorbeste des despre accidentul de la Baia Mare, insa putin de alte proiecte similare, incheiate cu bine. De exemplu, in fostul lac de decantare a sterilului tratat cu cianuri de la Baia de Aries se pescuieste, iar in cel de la Rosia Montana copiii se scalda vara", se mai arata in comunicat.
Semnatarii apelului sunt ONG Pro Rosia Montana, ONG Pro Dreptatea, Asociatia Culturala a Maghiarilor din Abrud, Asociatia Millenium Center, Ofensiva Tinerilor Arad, Leaders Romania, CERT Apuseni, Asociatia "Cats & Dogs" Apuseni, Asociatia EduCaleidoscop, Asociatia Pensionarilor "Ion Buteanu", Parteneriatul de Mediu Rosia Montana, Comunitatea Rromilor din Daroaia, Fundatia Auraria, Primariile din Rosia Montana, Abrud, Campeni, Bucium, Baia de Aries, Brad, Ciuruleasa, Bistra, Albac, Avram Iancu, Lupsa, Mogos, Poiana Vadului, Sohodol, Vadul Motilor, Vidra, Salciua – Almasu Mare, Popesti, Achim Moise – specialist in domeniul utilajelor si tehnologiei de prelucrare in substante minerale utile, Universitatea Alba Iulia; Sindicatul Viitorul Mineritului, Patromin, CSN, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Asociatia Patronala Muntii Apuseni, Federatia Nationala Mine Energie.
Cianura polueaza in continuare
La sfarsitul lunii aprilie Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat la Rosia Montana ca pentru proiectul minier din zona cel mai important este ca autoritatile sa ia o decizie, deoarece exista in continuare probleme de mediu nerezolvate, iar fosta exploatare miniera polueaza in continuare.
Bobely a afirmat ca isi propune, impreuna cu Ministerul Culturii, sa faca o analiza a situatiei de la Rosia Montana, iar ulterior sa aiba discutii cu toti cei implicati pentru a se gasi solutii pe termen scurt si apoi termen lung.
"In momentul de fata legislatia romaneasca este suta la suta conforma cu cea a UE. Noi vom respecta foarte cert aceste reguli si cand va fi un nou certificat de urbanism vom porni din nou analiza pachetului studiului pe mediu. Daca investitorii vor demonstra ca suta la suta e garantat ca nu se va polua si nu va pagubi nimeni, nici statul, nici locuitorii de aici, vom merge in fata Guvernului pentru ca acesta va decide avizul de mediu", a spus Borbely.
In prezent analizarea proiectului este in stadiu de stand-by, la Ministerul Mediului, mai exact in aceeasi situatie cum a fost in 2007, cand s-a suspendat certificatul de urbanism.