Parlamentul Verde: Factura la apa de 17 miliarde a Parlamentului

In deschiderea celei de-a treia conferinte din seria “Parlamentul Verde”, Sulfina Barbu, Presedinte al Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic, a declarat ca, in 2008, Palatul Parlamentului a platit 17 miliarde de lei vechi pentru factura la apa, costuri echivalente cu cele ale unui oras mic din Romania.

“Palatul trebuie sa devina o cladire eficienta, atat pentru mediu, cat si pentru buget. Resursa de apa din Romania nu ridica probleme, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ignoram aceasta resursa, atat cantitativ, cat si calitativ. Mai avem mult de facut pentru a indeplini standardele europene pentru calitatea apei”, a explicat Sulfina Barbu. Ea a adaugat ca lipsa statiilor de epurare este cea mai mare problema a calitatii apei. De aceea, prin programul POS Mediu a fost alocat cel mai mare buget pe aceasta axa.

O alta problema a apei din Romania o reprezinta faptul ca mai mult de jumatate din populatia tarii nu este racordata la reteaua nationala de apa si canal. In 2007, Institutul National de Statistica a elaborat un raport potrivit caruia pierderile de apa au fost de 41% din totalul volumului consumat la nivelul tarii. La nivelul municipiilor si oraselor, pierderile de apa au insumat 44% din consumul total.

Pierderile de apa produc si uzura conductelor, din care rezulta pierderi foarte semnificative de bani. In tarile europene, pierderile reprezinta doar 10%.

“Daca in institutiile publice ar fi introduse si criterii referitoare la comportamentul angajatilor fata de resurse, situatia s-ar schimba. Noi ne-am propus sa facem asta in parlament. Chiar daca solutiile necesita investitii mari, in timp, banii vor fi recuperati. Prin aceste conferinte si prin masurile pe care le vom lua pentru inverzirea parlamentului, facem un apel la fiecare cetatean sa inteleaga cat este de important sa nu irosim apa si resursele, si pentru importanta lor si pentru economia financiara”, a mai declarat Sulfina Barbu.

“Palatul Parlamentului este strabatut de 150 de kilometri de conducte, iar remedieri au fost facute la 10,5 km. Consumul de apa potabila din 2004, comparativ cu 2008, a crescut de noua ori. 50% din reteaua imobilului este defecta si prezinta pierderi, iar partea de securizare are deficiente. In 2008 s-au consumat 575 de mii de metri cubi de apa pe an. Conductele sunt foarte vechi si sunt incarcate de calcar”, a explicat Alexandru Tanase, director al departamentului tehnic din Camera Deputatilor.

Conferinta Apa si Canal, care a avut loc joi, este ultima dintr-o serie de trei evenimente din cadrul proiectului "Parlamentul Verde" – Palatul Parlamentului isi reduce amprenta de carbon. Primele doua conferinte au avut ca teme energia si deseurile si consumabilele. Proiectul are ca scop eficientizarea, reducerea consumului de energie, apa, consumabile si reducerea cantitatii de deseuri produse de cladirea cu cea mai mare amprenta de carbon din tara.

Conferintele sunt organizate de Asociatia Green Revolution impreuna cu Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.

Text: Green Report / Loredana Pana
Foto: Green Report / Anita Vizireanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri