Poznan: UE si SUA ar trebui sa reduca emisiile cu 50% pana in 2050

UE si SUA ar trebui sa reduca emisiile cu cel putin 50% pana in 2050 daca spera sa ajute la rezolvarea crizei climatice, potrivit a doua rapoarte ingrijoratoare care au fost discutate la Poznan, informeaza BBC. Mesajul care a reiesit din raportul Retelei Globale pentru Clima si din cel al Retelei Lumii a Treia este ca natiunile bogate trebuie sa faca si un efort financiar de sustinere a dezvoltarii energiei curate in tarile in curs de dezvoltare.

Reduceri de cel putin 50% pana in 2050

„Cifrele sunt ingrijoratoare si daca optam pentru reduceri globale de 50% ale emisiilor de carbon pana in 2050, dar am dat procentajul de 50% pentru a nu speria politicienii”, a declarat Martin Khor, directorul Retelei Lumii a Treia.

Potrivit Panoului de Cercetare Climatica al ONU (IPCC), daca tarile dezvoltate se angajeaza la reduceri modeste ale emisiilor de carbon, acestea vor fi anulate oricum din cauza cresterii constante a populatiei. Daca nu se iau masuri de reducere deloc, emisiile din tarile dezvoltate s-ar dubla pana in 2050 din cauza cresterii populatiei, afirma raportul IPCC.

Strategia UE este de a reduce emisiile cu 20% sub nivelul din 1990 pana in 2020 sau cu 30% daca se obtine un acord global. Obiectivul SUA este mai modest si anume de a ajunge in 2020 la nivelul emisiilor din 1990.

Initiativele tarilor in curs de dezvoltare

Potrivit lui Ewah Eleri, director executiv al Centrului International pentru Energie, Mediu si Dezvoltare din Nigeria, tarile in curs de dezvoltare cele mai sarace au mai multe optiuni pentru a reduce cantitatea de emisii de carbon.

Ewah Eleri sugereaza o masura simpla ca inlocuirea sobelor de lemn deschise cu modele mai eficiente. Potrivit acestuia, masura ar reduce emisiile de carbon din Nigeria cu pana la 30%.

Tarile in curs de dezvoltare asteapta insa initiativa tarilor dezvoltate si declara ca au nevoie de finantari masive pentru a reusi sa se plieze eforturilor globale de lupta impotriva incalzirii climatice.

Piata certificatelor de carbon, inca neclara

Negociatorii de la Poznan au decis sa amane pana la anul luarea unei decizii privind procedurile de obtinere a unor certificate de carbon suplimentare pentru companii, informeaza Reuters.

Propunerile negociatorilor au fost de a include procedeul de captura si stocare a carbonului (CCS) in schema de schimb a creditelor, care va fi administrata de ONU. Schema este denumita generic mecanismul de dezvoltare curata (CDM).

Propunerea care se va discuta presupune ca uzinele energetice sa obtina credite suplimentare de carbon daca folosesc un echipament adaptat de stocare si de depozitare a emisiilor de CO2 in subsol.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri