Ecoturismul romanesc se bazeaza pe…ospitalitatea proverbiala a romanilor. Desi potentialul Romaniei este foarte mare, ecoturismul este considerat in Romania o nisa foarte ingusta, spun actorii implicati in acest domeniu, care s-au adunat sambata la o intalnire la Tusnad pentru a discuta problemele turismului din tara noastra.
Turismul responsabil nu este destul de promovat si sustinut de catre autoritati, desi tour-operatorii europeni considera ca Romania are un potential remarcabil, a aratat Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism in Romania (AER), in cadrul intalnirii de sambata de la Tusnad.
AER si Coalitia Natura 2000 au organizat dezbaterea pentru a explica membrilor dificultatile intampinate in zona ecoturismului si in administrarea rezervatiilor naturale.
Erika Stanciu, reprezentanta WWF Programul Dunare-Carpati, a aratat ca exista mari probleme intampinate in vederea conservarii zonelor protejate si siturile Natura 2000, probleme generate de birocratie si nepasarea autoritatilor. WWF – fondator AER si Coalitia Natura 2000.
Pe langa aceste probleme, ecoturismul romanesc nu inspira destula incredere turistilor din vestul Europei pentru ca implicarea in promovare la nivel international al autoritatilor este foarte mica. Cu toate acestea, Andrei Blumer a spus ca ecoturismul este una dintre singurele nise care atrage turistii straini. Ceea ce turistii europeni cauta la noi in tara conform unui studiu efectuat in randul tour-operatorilor straini este, in primul rand, natura neatinsa de om si obiceiurile traditionale romanesti. In ordine, se afla apoi Delta Dunarii, populatia de carnivore mari a Romaniei, care este pe locul al doilea in Europa din punctul de vedere al numarului acestora, dupa Rusia. Un alt element indragit de turistii straini este ospitalitatea romaneasca. Acestea sunt, potrivit AER, si elementele pe care trebuie sa se bazeze promovarea ecoturismului in strainatate.
Sistemul de certificare in ecoturism este reprezentat de un document care atesta nivelul ridicat al serviciilor unui operator. Acesta trebuie sa includa activitati responsabile in mijlocul naturii, cu tururi de maximum 15 turisti cu ghizi specializati pe zona respectiva. Unitatile turistice trebuie sa includa maximum 25 de camere de cazare. Aceasta certificare este un mecanism prin care AER indica unui posibil investitor felul in care poate sa-si faca o afacere mai verde, mai durabila si mai responsabila. Conservarea naturii trebuie sa fie principiul de baza in activitatile ecoturistice, operatorii nu trebuie sa promoveze vanatoarea si activitatile daunatoare naturii, ca off-road-ul, sau skijet-ul.
In anul 2006, 8 unitati turistice au fost certificate, iar in acest sezon 7 unitati din toata tara sunt in curs de certificare, in special din zonele de munte.
In ceea ce priveste zonele protejate, acestea reprezinta 13% din suprafata tarii, prin comparatie cu Bulgaria care detine zone rezervate in proportie de 34% din teritoriu.
Foto: Green Report