Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier II aniverseaza luni 30 de ani de la inceperea executiei lucrarilor de constructie de catre specialistii romani in colaborare cu cei din fosta Iugoslavie.
Amplasat la kilometrul fluvial 863+358, acest obiectiv hidroenergetic, in componenta caruia, actualmente, exista o centrala de baza echipata cu 8 hidroagregate cu turbine tip bulb, cu puterea initiala instalata de 27 MW fiecare si o alta, secundara, dotata cu doua turbine de 27 MW/grup, trei ecluze si doua baraje deversoare, utilizeaza corespunzator potentialul energetic al Dunarii.
Centrala de baza a intrat in exploatare, la capacitate, in anul 1986 iar cealalta, in anul 1994, fapt care a permis, pana acum, furnizarea in sistemul energetic national a peste 29 miliarde kilowati ora.
La 28 august 2001, printr-o hotarare de guvern, se ia decizia cresterii, incepand cu 21 martie 2004, a gradului de siguranta in functionarea echipamentelor si a puterii nominale la cupla turbinei de la 28 MW la 32,5 MW.
Lucrarile de retehnologizare efectuate deja la primele trei hidroagregate au dat posibilitatea hidroenergeticienilor sa sporeasca cu 2,2% randamentul mediu ponderat, sa realizeze o productie suplimentara de 4,5 MW pe fiecare din hidroagregatele la care au fost finalizate modernizarile si sa asigure servicii de sistem in reglaj primar si secundar in conformitate cu cerintele europene si acordurile semnate intre Romania si Serbia.
La 8 decembrie 1984, la Portile de Fier II a fost pusa in functiune ecluza romaneasca situata in perimetrul Ostrovului Mare, pana in acest moment prin aceasta efectuandu-se aproape 50.000 de ecluzari. In urmatorii zece ani vor fi terminate lucrarile de retehnologizare si la celelalte sapte hidroagregate.