Orasele romanesti isi vor masura amprenta de carbon

17 municipii din Romania si-au luat angajamentul de a-si masura si reduce amprenta de carbon in cadrul unui proiect initiat de Fundatia Terra Mileniul III, in parteneriat cu Asociatia Municipiilor din Romania (AMR).

Initiativa are ca scop cresterea nivelului de informare si constientizare la nivelul autoritatilor publice privind necesitatea de a actiona pe plan local pentru combaterea schimbarilor climatice. Proiectul ORISC a fost derulat in perioada 2009 – aprilie 2010 si este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

"Noi oferim un instrument de informare a autoritatilor locale prin formularea unui ghid de elaborare de strategii si prezentarea altor proiecte municipale de succes – nationale, precum cele din Vatra Dornei, Brasov, sau europene, cum este cazul Parisului. Pentru a putea reduce amprenta de carbon, reprezentantii primariilor au la dispozitie chestionare si un soft special care sa le permita inventarierea nivelului de emisii", a declarat Irina Velicu, coordonator de programe in cadrul Terra Mileniul III. Ea a precizat ca in cadrul proiectului au avut loc intalniri regionale in mai multe orase si o conferinta nationala la care au participat reprezentantii a 21 de primarii, in vederea elaborarii unor metodologii de realizare a inventarului local de emisii.

Instrument de lucru pentru primarii

Pana in aceasta dimineata, 17 autoritati publice locale si-au manifestat interesul de a-si reduce amprenta de carbon semnand un angajament. Prin acest document, institutiile se obliga sa ia masuri pentru reducerea emisiilor, precum si sa incurajeze si sa sprijine cetatenii, intreprinderile locale si alte organizatii sa devina eficiente energetic.

"La nivelul autoritatilor locale desfasuram mai multe activitati care reduc emisiile, numai ca pana acum nu am facut-o in mod planificat si nu am avut un plan de masuri pentru a reduce amprenta de carbon. Acum avem acest instrument care ne va permite sa cuantificam actiuni precum reabilitarea termica, sau achizitiile publice ecologice", a declarat viceprimarul municipiului Slobozia, semnatar al angajamentului.

Orasele planetei acopera mai putin de 1% din suprafata Pamantului, dar sunt responsabile de generarea a 80% din emisiile de gaze cu efect de sera. Necesitatea de a actiona local pentru reducerea emisiilor si combaterea efectelor schimbarilor climatice a devenit un angajament atat la nivel european cat si national.

Text de Raluca Petrescu
Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri