Populatia pinguinilor a intrat in declin din cauza activitatilor umane

Populatia de pinguini a scazut considerabil intr-o colonie din Argentina, iar acest lucru subliniaza declinul multor specii de pasari marine din cauza schimbarilor climatice, poluarii si altor factori, informeaza Reuters.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Dee Boersma, profesoara la Universitatea din Washington. Autoarea sustine ca scaderea numarului de pinguini este un indicator al marilor schimbari din oceanele mondiale, care au loc din cauza activitatilor umane. „Pinguinii sunt ca niste papagali intr-o mina”, a declarat Dee Boersma.

Autoarea studiul a monitorizat timp de 25 de ani cea mai mare colonie de pinguini Magelan, localizata la Punta Tombo de pe coasta argentiniana a Oceanului Atlantic. Dee Boersma a spus ca, incepand cu 1987, populatia acestor pasari nezburatoare a scazut cu 22% in colonie. La inceputul anilor 80 numarul pinguinilor ajungea la 400.000 de perechi. In prezent, insa, au mai ramas doar jumatate din acest numar.

Incalzirea climei este doar una dintre cauzele problemelor pinguinilor. Aceasta specie este amenintata si de poluarea cu petrol, scaderea numarului de pesti si de dezvoltarea zonelor costiere care distruge habitatele de inmultire.

„Pinguinii sunt paznicii mediul marin. Prin observarea si studierea lor, cercetatorii pot afla mai multe despre rata si natura schimbarilor care au loc in oceanele sudice”, se arata in studiu.

Cei mai multi experti recunosc 17 specii de pinguini care traiesc in emisfera sudica. Pinguinii se adapteaza rapid si traiesc atat in caldurosul Galapagos cat si in Antarctica.

Multe specii sufera din cauza declinului populatiei in Antarctica, Africa, America de Sud, Australia, Noua Zeelanda si Insulele Falkland.

Numarul pinguinilor din Galapagos, singura specie care se apropie de emisfera Nordica, a scazut la 2.500 de pasari, un sfert din totalul anilor 1970.

Anton Seimon, reprezentant al Societatii pentru Conservarea Vietii Salbatice, considera ca acest studiu ilustreaza ruptura pe care oamenii au produs-o in ecosistemul pinguinilor. „Aceste rupturi au destabilizat populatiile de pinguini. Acest lucru inseamna ca nu stim ce se va intampla in viitor. In multe cazuri inseamna declin, in cel mai rau caz inseamna disparitie”, a declarat acesta.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri