Parlamentul va lua luni din nou in dezbatere legea privind cainii fara stapan, a anunta, miercuri, Victor Ponta la inceputul sedintei de Guvern.
Legea este in Parlament. Parlamentul, luni, o ia din nou in dezbatere. O sa-l rog pe domnul vicepremier Dragnea, consultandu-se in aceste zile cu reprezentantii autoritatilor locale, sa participe la dezbateri si sa avem o solutie rapida, dar si eficienta. Altfel, populism pe tragedia oamenilor, de 14 ani avem populism pe necazul oamenilor si sunt mai multi caini decat atunci (…)”, a declarat Victor Ponta.
Legea a fost declarata neconstitutionala
Judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au decis in luna ianuarie a anului trecut, cu majoritate de voturi, ca Legea cainilor comunitari este neconstitutionala. CC a judecat sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea OUG 155/2001, care reglementeaza situatia cainilor comunitari.
Articolele controversate sunt cele care prevedeau ca eutanasierea maidanezilor se poate face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia.
Eutanasierea e permisa doar la recomandarea medicului veterinar
CC a declarat neconstitutionale doua dintre articolele Legii – exact acele articole care se refera la procedurile de eutanasiere. Cele doua articole vor fi retrimise Camerei Deputatilor, pentru a fi reanalizate si reformulate, dupa care va urma un nou vot asupra acestora in Parlamentul Romaniei. Dupa decizia de astazi a Curtii Constitutionale, singurele situatii in care se accepta eutanasierea raman cele stabilite de medici – in cazul animalelor care sufera de boli incurabile.
Sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii fusese inaintata Curtii Constitutionale de un grup de deputati din PSD si PNL, la data de 25 noiembrie 2011.
In acelasi timp, o serie de celebritati din Romania, printre care regizori, compozitori, critici de film, ziaristi, pictori, sportivi, artisti plastici, fotografi si medici au cerut neadoptarea acestei legi, informeaza Mediafax.
De asemenea, organizatiile de protectie a animalelor au depus la Curtea Constitutionala si la Presedintie semnaturile stranse impotriva eutanasierii cainilor comunitari, iar pe tot parcursul zilei de astazi, in Parcul Izvor, in fata Palatului Parlamentului – unde se afla sediul CC – se desfasoara un miting de protest.
In sesizare se arata ca prevederile Legii de modificare si completare a OUG 155/2001 incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, deoarece forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat.
In acelasi timp, legea incalca articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, deoarece aceasta este o propunere de completare si de modificare a unei OUG si nu are la baza o lege speciala de abilitare, prin urmare nu este un caz exceptional care ar impune interventia Guvernului in adoptarea unei masuri urgente.
Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate”, se arata in sesizarea deputatilor PSD si PNL trimisa Curtii Constitutionale.
Semnatarii sesizarii considera ca eutanasierea si conditiilor in care este dispusa aceasta este principala problema a legii.
Eutanasierea este o masura extrema, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede solutia eutanasierii, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitate si stricte, cu caracter exceptional”, se arata in sesizare.
Pe 22 noiembrie 2011, Camera Deputatilor adoptase Legea privind cainii comunitari, care prevedea ca eutanasierea animalelor fara stapan se poate realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi „cipati”.
In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, consiliile locale vor avea responsabilitatea de a infiinta servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii, in functie de necesitati, adaposturile publice pentru caini.
Animalele pot fi pastrate in adaposturi cel mult 30 de zile
Cainii vor fi tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, preciza, in forma initiala, actul normativ.
Dupa decizia Curtii Constitutionale, eutanasierea ramane posibila numai ca urmare a unei decizii medicale.