ONG-urile din Romania spera intr-un acord la COP 15

Reprezentantii celor mai importante ONG-uri de mediu din tara spera ca oficialii reuniti la Copenhaga sa semneze un acord puternic, care sa arate directia clara pe care statele lumii trebuie sa o urmeze incepand din 2013. Pentru prima a zi a summitului, activistii romani nu au asteptari prea mari, declaratiile oficiale urmand sa fie facute dupa 16 decembrie.

“Nu cred ca astazi se va intampla mare lucru la Copenhaga, o sa avem declaratii politice doar. Saptamana asta este dedicata negociatorilor, iar in functie de abilitatile lor se vor lua decizii. Este foarte importanta acum munca negociatorilor, de ei depinde foarte mult rezultatul summitului. Eu sper ca la sfarsitul summitului sa avem un acord ferm. Sunt pozitiva. E obligatoriu sa avem un acord pentru ca orice intarziere ne va costa”, a declarat Lavinia Andrei, presedintele asociatiei Terra Mileniul III.

Chiar daca un acord va fi semnat la finalul summitului, ONG-istii se tem ca acesta va fi unul superficial, care nu va contracara eficient schimbarile climatice. “Cred ca la sfarsitul summitului se va semna un acord, dar va fi unul de principiu. Majoritatea tarilor s-au angajat sa-si reduca emisiile, dar sunt discrepante. Ar trebui sa se semneze un acord de fapt, care sa spuna clar ce trebuie sa facem incepand din 2010. Pentru asta va mai trece insa mult timp”, a declarat Luminita Tanasie, director de program WWF Dunare-Carpati Romania.

Statele Unite, marul discordiei

Liana Buzea, presedintele asociatiei EcoAssist, considera ca un acord final nu va fi posibil pentru ca Statele Unite nu au ca prioritate reducerea emisiilor de carbon, iar celelate tari vor folosi asta ca scuza.

“Azi o sa se constate daca toata lumea este prezenta, in speta America. Chiar daca vor avea un reprezentant, nu cred ca vor semna niciun acord. Prioritatea lor este sistemul medical, care este in totalitate privat si de care nu beneficiaza peste 40 de milioane de oameni, nu schimbarile climatice”, e de parere Liana Buzea.

In cazul in care Statele Unite vor semna un acord, acesta, cel mai probabil, nu va fi suficient. “Este posibil ca America sa semneze solutii false, de tipul “Carbon Trade” sau reduceri mici de emisii de gaze cu efect de sera, care de fapt nu vor fi acea schimbare pe care ne-o dorim cu totii, acea schimbare necesara pentru a opri ireversibilitatea schimbarilor climatice”, spune Geo Atreides, membru EcoAssist.

Pentru a atrage atentia oficialilor de la Copenhaga, mai multe organizatii din lume vor aprinde simultan lumanari pe data de 12 decembrie. “Mesajul pe care vrem sa-l transmitem oficialilor este sa nu se piarda in detaliile birocratice si sa nu uite ca sunt acolo pentru oameni”, spune Liana Buzea, organizatorul evenimentului din Romania.

Romania, prea putin interesata de COP 15

Desi cel mai important summit de mediu a debutat azi, scena politica si mediatica din tara nu a a prezentat interes pentru acest subiect. “Ma deranjeaza ca in Romania acest subiect este prea putin tratat avand in vedere importanta deosebita a acestui summit, atat la nivel global, cat si pentru fiecare dintre noi. As fi vrut sa vad acest subiect mai des la TV si in ziare, dar au fost alte subiecte care au captat atentia. Cei doi canditati pentru functia de presedinte al Romaniei au ramas repetenti la capitolul schimbarile climatice. De-a lungul campaniei nu au deschis deloc acest subiect. Sper ca acest fapt sa se modifice in perioada care urmeaza. Noi le-am trimis intrebari, dar din pacate nu am primit niciun raspuns”, a declarat Costel Popa, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri