11 organizatii non-guvernamentale din Romania au depus o plangere la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Alba impotriva deciziei acesteia de oferi acord de mediu pentru o cariera de materiale de constructii ce urmeaza sa fie amplasata in comuna Ocolis si pe teritoriul a doua situri importante Natura 2000.
Daca APM nu isi revoca decizia, plangerea ONG-urilor va constitui primul pas spre o actiune in instanta, se precizeaza intr-un comunicat de presa din partea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
Titularul proiectului este firma Kemna si are ca obiect de activitate construirea de drumuri, dar si exploatarea materialelor de constructii necesare acestor lucrari.
La Ocolis, comuna situata in Muntii Apuseni, compania Kemna doreste sa deschida o cariera de granit. Zonele pe care acest proiect le-ar afecta includ comuna Ocolis dar si doua situri Natura 2000.
Proiectul exploatarii miniere, care prevede deforestari, detonari, construirea drumurilor de acces precum si o uzina de concasare a minereului, a fost vehement contestat de localnici si ONG-uri.
Un motiv aparte de ingrijorare este impactul devastator pe care cariera il va avea asupra peisajului si a biodiversitatii zonei, care beneficiaza de statutul de protectie conferit de includerea in siturile Natura 2000 amintite.
Pe 26 martie APM Alba a decis sa elibereze acordul de mediul firmei de constructii Kemna pentru proiectul carierei de granit de la Ocolis.
Insa procedura de evaluare a impactului pe care acest proiect il are asupra mediului nu este corecta, potrivit ONG-urilor de mediu, prezentand mai multe iregularitati.
In primul rand legislatia de mediu interzice activitatile miniere in situri Natura 2000 cu exceptia cazului in care proiectul este unul de interes public major
De asemenea, pana la aceasta data nu a fost initiata nicio procedura de evaluare strategica a impactului asupra mediului pentru un plan urbanistic al exploatarii propuse.
Iar APM Alba nu a publicat niciun anunt prin care sa informeze publicul interesat despre posibilitatea de a participa in etapa de definire a domeniului din cadrul procedurii EIA si nu a efectuat consultari publice in aceasta etapa.