ONG-urile de mediu se opun minei de aur propusa la Certej

Treisprezece ONG-uri de mediu din Romania au depus o plangere impotriva deciziei Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara (ARPM Timisoara) de a oferi avizul de mediu pentru mina de aur propusa de Deva Gold in localitatea Certej, informeaza un comunicat de presa din partea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Daca ARPM Timisoara nu isi revoca decizia, atunci plangerea reprezinta primul pas pentru promovarea unei actiuni judecatoresti pentru anularea deciziei, se mai precizeaza in comunicat.

Deva Gold este o asociere intre Statul roman si compania European Goldfields, care detine 80% din acest proiect. La Certej proiectul minier propus consta in procesarea a 3 milioane de tone de minereu anual. Durata exploatarii in cariera deschisa ar fi de 11 ani si jumatate, iar intreaga operatiune miniera ar dura 16 ani. Pentru separarea aurului de minereu se propune folosirea cianurii.

Pe 15 martie ARPM Timisoara a anuntat ca va oferi aviz de mediu planului de urbanism al minei propuse la Certej. Decizia vine ca urmare a parcurgerii unei proceduri de evaluare strategica a impactului planului propus asupra mediului.

Potrivit celor treisprezece ONG-uri semnatare ale plangerii, atat documentatia cat si procedura care au dus la emiterea avizului de mediu nu sunt corecte din mai multe puncte de vedere.

In primul rand, spun ecologistii, documentatia nu contine un studiu privind starea sanatatii populatiei din zona direct afectata si nu contine o evaluare a impactului minei asupra sanatatii populatiei din zona.

In al doilea rand, titularul planului a proiectat importante facilitati industriale din cadrul operatiunii miniere (cum sunt iazurile de decantare) in afara perimetrului licentei sale miniere.

In al treilea rand, locatia iazurilor de decantare a fost schimbata in cele din urma, iar aceasta modificare necesita obtinerea unui nou certificat de urbanism si depunerea unei noi cereri de emitere a avizului de mediu pentru planul de urbanism.

Si pe langa toate acestea, procedura s-a desfasurat fara consultari cu statele vecine potential afectate, iar documentatia nu descrie cum planul propus se conformeaza Conventiei Europene a Peisajului, conventie ratificata de Romania.

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu este o organizatie neguvernamentala din Cluj Napoca ce are drept scop implementarea de programe si proiecte care sa contribuie la apararea dreptului constitutional la un mediu curat si echilibrat, la dezvoltarea sectorului neguvernamental din Romania si la imbunatatirea procesului de luare a deciziei din administratia publica in privinta problemelor de mediu.

Foto: emaramures.ro

spot_img

Ultimele știri