Pompele geotermale gasesc ecou la Oradea

Universitatea Oradea sustine, prin Facultatea de energetica, promovarea sistemelor inteligente de incalzire care protejeaza mediul, cu surse de energie eoliana, solara si geotermala, in cadrul proiectului european Ground-Reach, cofinantat de Comunitatea Europeana prin programul Intelligent Energy for Europe, informeaza Rompres.

Potrivit decanului Facultatii de energetica a Universitatii Oradea, prof. univ. Marcel Rosca, astfel de sisteme inteligente sunt pompele de caldura cu sursa subterana, care folosesc energia subsolului, reprezinta o tehnologie fiabila, standardizata deja in unele tari, de producere a caldurii, a aerului conditionat si a apei calde de consum menajer, de mare randament si care protejeaza mediul inconjurator.

Dupa un seminar international derulat in luna aprilie a.c. pe tema "Introducerea pe scara larga a pompelor de caldura cu sursa subterana in arealul construit", proiectul prevede, in aceasta etapa, diseminarea informatiilor privind aceste sisteme de incalzire, care prin randament superior si neutilizarea combustibililor traditionali pot creste gradul de confort al populatiei, protejand in acelasi timp mediul inconjurator.

Specialistii si tehnologia au demonstrat modul in care o unitate de energie continuta intr-un combustibil este transformata de pompa de caldura cu sursa subterana in 2,36 unitati de energie termica utila. Aceasta realitate este recunoscuta de tot mai multi cetateni europeni, dovada fiind numarul ridicat al celor care opteaza pentru aceasta tehnologie.

Pompele de caldura cu sursa subterana (GSHP) utilizeaza energia subsolului – disponibila oriunde – prin cuplarea pompei de caldura la un schimbator de caldura subteran. Acesta este format din conducte pozate in santuri sau in gauri de sonda (puturi) iar prin interiorul lor circula in circuit inchis o solutie antigel. Pe perioada iernii, GSHP extrag caldura din sol si o introduc in sistemul de incalzire al cladirii. Acest proces poate fi inversat pe perioada verii, astfel incat sa asigure racirea spatiilor. Aparatele de incalzire/racire preferabil a fi folosite sunt ventilo-convectoarele, tevi montate in pardoseli, tavan sau pereti exteriori.

Se poate utiliza si un sistem centralizat de ventilare. Deoarece temperatura solului, la o adancime de cativa metri, ramane aproximativ constanta pe toata durata unui an, indiferent de conditiile atmosferice, GSHP furnizeaza cu eficienta ridicata incalzire, racire si apa calda menajera, economisind energie si reducand emisiile de gaze cu efect de sera, contribuind efectiv la eforturile facute impotriva schimbarilor climaterice. Alte avantaje ale GSHP sunt: un mediu inconjurator local mai curat, o valoare de piata crescuta a cladirii datorita costurilor de exploatare scazute, precum si o calitate ridicata a confortului termic.

Programul Ground-Reach promoveaza pompele de caldura cu sursa subterana prin estimarea contributiei lor potentiale la atingerea obiectivelor impuse Uniunii Europene de protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon si prin furnizarea de informatii utile despre aceasta tehnologie prezentate pe parcursul a 20 de intalniri de lucru, care se gasesc postate si pe website-ul proiectului http://www.groundreach.eu/. Aceste informatii includ, printre altele, legislatia curenta, detalii tehnologice, date referitoare la piata, ultimele noutati, precum si o bine documentata baza de date cu studii de caz demne de urmat.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri