Pomii de Craciun care au impodobit casele romanilor vor deveni materie prima pentru compost.
Aceasta procedura a devenit posibila datorita initiativei companiei de salubritate REBU, aplicata in Sectorul 4 al Capitalei.
REBU colecteaza brazii naturali abandonati dupa sarbatori si ii transporta la un agent economic pentru a fi folositi la compost. Cantitatea colectata in prima saptamana a acestei campanii este evaluata la circa 20 – 30 de metri cubi de brazi uscati.
Si in zilele urmatoare, coniferele care au servit drept pomi de Craciun pot fi lasate de cetatenii din Sectorul 4 langa pubelele de depozitare a deseurilor menajere sau in apropierea caselor in care locuiesc.
REBU avertizeaza cetatenii sa nu arunce brazii la intamplare, intrucat pot sa apara incendii. Angajatii REBU au incercat sa previna acest risc, adunand toti pomii de Craciun pe care i-au gasit abandonati – fie langa pubele, fie pe trotuare sau pe spatiul verde.
„Ii rugam pe bucuresteni sa depuna brazii langa containerele de depozitare pentru a usura colectarea acestora. Este de dorit ca acestia sa nu fie abandonati pe spatiile verzi de langa blocuri sau pe trotuare. Brazii colectati vor fi transportati la o statie de compostare, astfel acestia vor fi transformati in ingrasamant 100% natural”, a declarat Gabriel Radu, director general REBU.
„Reciclarea” brazilor, prin transformarea lor in compost, a fost realizata si in ianuarie 2012, de catre ALPAB.
Compostul este un material organic, utilizat pentru fertilizarea solului. Ingrasamantul vegetal obtinut in urma tocarii brazilor ajuta la ridicarea PH-ului solului neutru, care capata un caracter acid.
Principalele materii prime din care se obtine compost sunt deseurile provenite din bucatarie sau din gradina.