Ritmul rapid de crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera necesita schimbari dramatice in modul in care se vor face investitiile in urmatorii 25 de ani.
In cazul in care aceste schimbari nu au loc, in 2030 vor fi necesare investitii anuale de peste 210 miliarde de dolari, si asta doar pentru a atinge nivelul actual al emisiilor de gaze cu efect de sera, se arata intr-un raport emis de secretariatul "Conventiei pentru Schimbari Climatice in cadrul Natiunilor Unite" (UNFCCC). In 2030, conform aceluiasi raport, cantitatea suplimentara de investitii necesare poate insuma intre 1,1% si 1,7% din totalul investitiilor la nivel global.
"Studiul arata ca un efort constient de a face trecerea de la investitiile de tip traditional la cele orientate catre alternativele prietenoase cu clima va solicita guvernelor sa adopte noi politici si sa schimbe modul in care acestea folosesc fondurile de care dispun", a precizat Yvo de Boer, secretarul executiv UNFCCC. El a adaugat ca "trecerea la un alt tip de investitii necesita o colaborare intre guvernele tarilor si UNFCCC in vederea stabilirii unor strategii de actiune".
Reprezentantii UNFCCC considera ca trebuie intarit rolul pe care il joaca intelegerile si mecanismele internationale sau Protocolul de la Kyoto. "Piata carbonului joaca un rol important in schimbarea la nivelul investitiilor. Doar activitatile din cadrul Mecanismului pentru Dezvoltare Curata, aflat sub umbrela Protocolului de la Kyoto, au generat, ele singure, investitii in valoare de 25 de miliarde, in 2006".
Yvo de Boer spune ca "acest lucru arata cat de repede pot fluxurile de investitii sa raspunda la schimbarile de politici si initiative. Un acord pe termen lung in domeniul schimbarii climatice va largi categoriile de optiuni la nivelul combaterii acestui fenomen, sporind atractivitatea acestor masuri in ochii investitorilor, ceea ce ar putea duce la extinderea mecanismelor pietei existente, dar si a pietei pana la o valoare de 100 de miliarde pe an".
Secretarul executiv UNFCCC considera ca o adevarata oportunitate o reprezinta tarile aflate in curs de dezvoltare. "Aceste tari vor avea nevoie de o mare parte a investitiilor si a fluxurilor financiare pentru ca este asteptata o rapida dezvoltare economica." Valoarea estimata a investitiilor pentru tarile in dezvoltare, in 2030, reprezinta 46% din necesarul la nivel global. In acelasi timp, spun reprezentantii UNFCCC, se asteapta ca aceste investitii sa aiba ca rezultat reducerea cu 68% a emisiilor de CO2.
Zeci de miliarde pot lua drumul sectoarelor si tarilor care prezinta deja o dependenta ridicata fata de fondurile venite din exterior. In aceasta categorie ar intra sectorul de sanatate, in tarile cel mai putin dezvoltate, si managementul zonelor costiere, pentru tarile vulnerabile la fluctuatiile nivelului marii.