Poluarea a transformat raurile Bangladeshului in gel negru

Mare parte din raurile Bangladeshului au ajuns intr-o stare catastrofala din cauza poluarii, iar cel mai semnificativ exemplu in acest sens este raul Buriganga, ce obisnuia sa fie principala sursa de apa pentru regiunea in care se afla si capitala Dhaka, anunta Reuters.

„Apa raului Buriganga este acum atat de poluata incat toti pestii au murit, iar gunoiul tot mai mult si deversarile oamenilor l-au transformat intr-un gel negru. Chiar si vaslitul de-a lungul raului este acum dificil, pentru ca miroase foarte rau”, a declarat expertul in mediu Ainun Nishat.

Specialistii de la World Bank afirma ca raul este mort din punct de vedere biologic, pentru ca poluarea a facut ca tot oxigenul sau sa dispara. In aceste conditii, singurele organisme care mai supravietuiesc in sunt cele care nu au nevoie de oxigen. In plus, cadmiul si cromul din apa ajung si in sol, amenintand sanatatea oamenilor.

Bangladeshul are in jur de 230 de rauri, iar o mare parte din cei 140 de milioane de locuitori depind de ele pentru transport. Cu toate acestea, oamenii de stiinta avertizeaza ca multe dintre ele seaca sau devin impracticabile din cauza poluarii.

Un studiu realizat de World Bank arata ca patru rauri mari din apropierea capitalei, Buriganga, Shitalakhya, Turag si Balu sunt poluate in fiecare zi cu 1,5 milioane de metri cubi de apa reziduala, de la cele 7.000 de companii industriale din regiune, plus cu alte 0,5 milioane de metri cubi din alte surse.

Grupurile de mediu sustin ca, in ciuda masurilor luate de guvern, poluatorii si cei care blocheaza cursurile de apa pentru a exploata pamantul reusesc sa ignore legea, prin legaturile pe care le au la nivel politic.

In 1995, autoritatile din Bangladesh au votat o lege prin care obliga toate unitatile industriale sa foloseasca plante speciale care sa trateze deversarile, dar multe companii se sustrag de la aceasta obligatie.

Foto: Reuters
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri