Copiii care respira aer poluat sunt mai expusi pericolului sa fie dignosticati cu bronsita decat copiii care traiesc in zone mai curate, au aratat intr-un raport cercetatorii din Statele Unite si Cehia, citat de Reuters.
Specialistii au descoperit ca un component al poluarii, cunoscut sub numele de hidrocarbura aromatica policiclica sau PAH, este cauza bronsitei aparute la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani.
Studiul este primul care analizeaza componenta PAH care se emana in momentul arderii combustibililor care contin carbon. Majoritatea reglemantarilor din Statele Unite si Europa se concentreaza pe controlarea emisiilor particulare cum sunt cele de dioxid de sulf si ozon. "Prin munca noastra vrem sa sugeram autoritatilor sa ia in calcul reglementari si pentru PAH", a declarat Irva Hertz-Picciotto de la Universitatea California, cea care a condus studiul.
Cercetatorii au examinat dosarele a 1.133 de copii cu varste de pana la 4 ani si jumatate, nascuti in doua zone ale Cehiei, una cu un aer foarte poluat, iar cealalta cu un nivel scazut de poluare. "Am strans o cantitate impresionanta de date. Acestea ne dau ocazia sa analizam impactul poluarii asupra copiilor si a componentelor particulare care provoaca aceste efecte", a mai aratat Hertz-Picciotto.
Studiul a demonstat ca peste 56% din cazurile de bronsita apar cand nivelul poluarii aerului este mare, iar pentru copiii sub 2 ani, cresterea este cu 29% in zonele poluate fata de celelalte zone.
Numarul cazurilor de bronsita se ridica pe timpul iernii si sunt adesea legate de faptul ca iarna ard lemne in sobe.
Foto: enn.com