Marea Neagra adaposteste cantitati mari de hidrogen sulfurat, un gaz toxic ce poate fi transformat in sursa de energie regenerabila, se arata intr-un raport al oamenilor de stiinta turci, ce va aparea in viitorul numar al revistei International Journal of Nuclear Hydrogen Production and Applications, anunta Science Daily.
Apa Marii Negre contine cantitati foarte reduse de oxigen, si, din acest motiv, putinele forme de viata care traiesc la adancimi mari metabolizeaza sulfatul din apa, care ia locul oxigenului in procesele de respiratie. Cursurile de apa care se varsa in Marea Neagra, provenind din 17 tari, aduc cu ele materie organica si deseuri care pun probleme serioase de mediu. Cercetatorii Mehmet Haklidir de la Centrul de Cercetare TUBITAK Marmara si Servin Tut Haklidir de la COWI SNS Ltd, sugereaza ca problema poate fi transformata foarte usor intr-o solutie ecologica.
Cei 50 de metri de apa dintre stratul anaerobic si cel aerobic din Marea Neagra sunt o sursa majora de hidrogen sulfurat, cu o cantitate estimata la 10.000 de tone pe zi. Productia de hidrogen gaz, folosit drept combustibil, se poate ridica in aceste conditii la 500 de tone pe zi.
Pasul urmator sugerat de cercetatori este gasirea unei metode sigure de colectare a hidrogenului sulfurat din mare. In plus, este necesar un catalizator potrivit, si trebuie construite centrale energetice solare care ar disocia rapid hidrogenul de sulf, acesta din urma avand aplicatii industriale in productia cauciucului si a farmaceuticelor.