Pulberile in suspensie au inregistrat in ultimele zile in municipiul Sebes o depasire substantiala a valorii limite zilnice pentru protectia sanatatii umane, o posibila cauza fiind traficul intens din oras, de peste 44.000 de autovehicule zilnic, precum si activitatea industriala, transmite Rompres.
Statia de monitorizare a calitatii aerului din cartierul Mihail Kogalniceanu din Sebes, una din cele trei de acest tip montate in Alba, a inregistrat, de exemplu, luni, la ora 7,00 o valoare de 107, 68 micrograme/ metru cub. La ora 1200, valoarea era de 75, 67 de micrograme/ metru cub, pentru ca dupa alte patru ore, aceasta sa scada la 40. Media zilnica rezultata luni, pana la ora 16,00 a fost de aproape 60 de micrograme/ metru cub. De subliniat ca valoarea limita zilnica pentru protectia sanatatii umane este de 50 de micrograme/ metru cub de PM10, potrivit unui site oficial al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile dedicat parametrilor de calitate a aerului.
Si saptamana trecuta au fost inregistrate, se pare, depasiri ale concentratiei pulberilor in suspensie, membrii Grupului de Initiativa impotriva Poluarii Sebesului sustinand ca indicele zilnic a ajuns si la 6, ceea ce reprezinta o calitate foarte rea a aerului. Acestia sustin ca poluarea in cauza ar putea proveni de la compania "Kronospan", in apropierea careia se afla statia de monitorizare a calitatii aerului. In replica, reprezentantii companiei au declarat ca fabrica respecta toate normele de mediu, mentionind ca pulberile in suspensie pot proveni, de exemplu, de la traficul extrem de aglomerat din oras, aflat la intretaierea drumurilor nationale 1 si 7.
La randul sau, seful Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, Vasile Todea, a declarat ca este posibil ca respectiva crestere a concentratiei de pulberi in suspensie sa fi fost favorizata si de ceata persistenta din ultimele zile, din care cauza micropulberile nereusind sa se disperseze in atmosfera.
Totodata, seful APM Alba a declarat ca institutia a atentionat agentii economici din zona sa-si ia toate masurile ce se impun pentru a reduce emisiile de poluanti atmosferici, in special la pulberi in suspensie. PM 10 inseamna denumirea stiintifica a pulberilor aflate in suspensie cu diametrul aerodinamic de 10 microni.
Potrivit specialistilor, pulberile in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid, iar sursele antropice sunt activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie, de asemenea, la poluarea cu pulberi produsa de pneurile masinilor atat la oprirea acestora, cat si din cauza arderilor incomplete. Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii. De asemenea, sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii si varstnicii.
Statia automata de monitorizare de la Sebes face parte din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului. Aceasta retea cuprinde 117 statii de acest gen, precum si 17 statii mobile.