Gazeta de Sud: Calafatul, la un pas de dezastru
Sute de tone de pacura s-au scurs dintr-un rezervor de la Uzina Termica din Calafat, dupa ce bazinul in care era depozitat combustibilul s-a fisurat luni seara.
Fisura la rezervorul plin cu 1.300 de tone de pacura a fost constatata de angajatii Uzinei Termice Calafat luni, in jurul orei 18.00, si s-a produs, conform autoritatilor locale, din cauza vechimii bazinelor, neinlocuite sau reparate capital de 25 de ani. Dorin Traistaru, viceprimarul municipiului Calafat, a declarat ca, desi paguba suferita de uzina este imensa, pacura fiind provenita din rezerva de stat pusa la dispozitie de guvern, problema cu care se confrunta in prezent echipele de interventie aflate la fata locului este gasirea unor cisterne pentru depozitarea combustibilului care va fi recuperat din cel scurs. "Pierderea noastra este imensa pentru ca s-a scurs o cantitate mare de pacura, in valoare de aproximativ 15 miliarde de lei vechi. Sa vedem ce mai putem recupera. Problema pe care o avem acum este cea a depozitarii combustibilului recuperat, pentru ca nu se mai poate depozita in celalalt rezervor, care este plin. Am solicitat guvernului si prefecturii sa ne sprijine in aceasta privinta si am inteles ca deja s-a aprobat o transa de 15 miliarde de lei vechi pentru procurarea pacurii, urmand ca peste o luna sa ne vina a doua transa, tot de 15 miliarde", a precizat Traistaru. Vicele a adaugat ca populatia din Calafat nu s-a aflat nici un moment in pericol de a ramane fara caldura, incidentul de luni neafectand sistemul de termoficare al orasului. "Populatia nu a fost afectata de acest incident, toate apartamentele racordate la sistemul de energie termica primind in prezent caldura", a spus vicele Traistaru.
Zona poluata, tratata cu substanta absorbanta
Specialistii chemati la fata locului sa evalueze pericolul pe care pacura scursa din rezervorul UT Calafat il reprezinta pentru mediu au precizat ca se poate vorbi de poluare doar in zona bazinului de retentie in care s-a scurs aceasta. Manu Costache, comisar-sef al Garzii de Mediu Dolj, a declarat ca, dupa ce pacura va fi recuperata din bazinele de retentie, expertii vor acoperi zona afectata de poluare cu substanta absorbanta. "La ora 18.00 a aparut fisura la baza rezervorului si oamenii au incercat sa o remedieze, dar nu au reusit. Pacura, aproximativ 1.300 de tone, e scursa in totalitate in bazinul de retentie. Nu poate fi vorba de poluare decat pe 20 de centimetri din sol in bazinul de retentie, iar dupa ce echipele vor evacua pacura, noi vom da cu substanta absorbanta", a spus Costache, care a precizat ca poluarea redusa se datoreaza temperaturilor mici. Si specialistii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au declarat ca zona este in afara pericolului de producere a unui incendiu, dat fiind faptul ca, prin consistenta sa, pacura este greu inflamabila. "Am fost solicitati aseara, la ora 18.40, la Uzina Termica sa supraveghem transbordarea pacurii dintr-un rezervor pentru ca se fisurase. Pericol de incendiu nu a fost pentru ca pacura este greu inflamabila", a spus purtatorul de cuvant al ISU Dolj, George Valceleanu.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gazeta de Sud
Editie Speciala, Oltenia: Gaura de 700 de tone de pacura
Situatia nu tocmai roz ar putea fi generata si de incidentul ce a avut loc luni seara, cand unul dintre bazinele Uzinei Termice (UT) Calafat s-a fisurat, 700 de tone de pacura scurgandu-se intr-o incinta amenajata si protejata de un dig. La fabrica si-au facut aparitia si pompierii, care au stat de veghe, impreuna cu comisarii garzii de mediu, pentru a preveni izbucnirea unui incendiu.
Primarul localitatii Calafat, Petre Traistaru, spune ca peste 12.000 de persoane ar putea ramane in aceasta iarna in frig: „S-au scurs 700 de tone de pacura, dar au ramas in bazin in jur de 700 – 800 de tone. In acest moment, Calafatul nu are probleme cu apa calda sau caldura. Noi speram sa recuperam pacura scursa. Sigur, daca nu facem rost de pacura, vom ramane fara caldura. Este vorba de 12.000 de oameni care ar putea ramane in frig.” Un bazin al UT Calafat, in care se afla depozitata pacura, s-a fisurat luni seara, peste 700 de tone de combustibil scurgandu-se intr-o incinta prevazuta cu un dig protector. „Fisura s-a produs undeva la baza bazinului. Pe acolo se scurgea pacura la 46 de grade Celsius. Puteam opri scurgerea, dar cu pierderi omenesti. Atunci am ales solutia sa lasam sa se scurga pacura pana cand presiunea mai scadea. In bazin au ramas cam 700 – 800 de tone de pacura”, a mentionat primarul Petre Traistaru. El a precizat ca nu se poate interveni pentru remedierea problemei pana cand toata pacura nu va fi consumata. „Cred ca mai devreme de o luna nu se poate interveni. Pacura era de la rezervele statului”, a adaugat Traistaru.
ISU si garda de mediu, de veghe la UT
Potrivit lui Petre Traistaru, in cursul noptii de luni spre marti, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dolj au asigurat zona perimetral, pentru a evita pericolul izbucnirii unui incendiu. „A existat si aceasta temere. Au venit si cei de la garda de mediu. Nu este pericol de poluare a Dunarii”, a subliniat Traistaru. Comisarul-sef al garzii de mediu, Marin Costache, a precizat ca specialistii din cadrul institutiei au monitorizat permanent situatia. „Rolul nostru a fost de a preveni orice fel de poluare accidentala. Din fericire, nu a fost cazul, pacura scursa din bazin fiind colectata intr-un batal”, a declarat Costache. El a mai afirmat ca, pentru recuperarea pacurei pierdute pe fisura, se folosesc motopompe si serpentine cu abur. „La contactul cu aerul rece, pacura a devenit vascoasa. Ca sa fie trasa cu motopompele si pusa in rezervoare, se intervine cu serpentine cu abur, ce au darul de a incalzi pacura si a putea fi astfel trasa cu pompele”, a conchis Costache. O echipa de muncitori ai sectiei de reparatii a uzinei, condusa de directorul tehnic Ion Vintila, a intervenit pentru remedierea fisurii, insa actiunea a fost imediat oprita, pentru a evita riscul accidentarii salariatilor. „Din cauza presiunii si a temperaturii ridicate din rezervor, s-a sistat interventia, nefiind prea multe sanse de reusita si existand pericolul de vatamari corporale ale angajatilor din operatiune”, a declarat directorul general al UT Calafat, Stefan Nicolae. Astfel, pacura a fost lasata sa se scurga intr-o incinta ce inconjoara cele doua bazine.
Protectie
Nu a existat riscul producerii unei poluari, deoarece din acest bazin de retentie pacura nu se poate extinde. Stefan Nicolae, directorul Uzinei Termice Calafat
Teribilism
Nu a existat nicio secunda riscul producerii unui incendiu, pentru ca poti pune si autogenul pe flacara asta si nu se aprinde. Dan Vartopeanu (36 ani), angajat al fabricii.
Pierderea va fi recuperata
Cantitatea de pacura varsata este de 700 de tone. Potrivit directorului UT Calafat, ar putea fi recuperata, in zilele urmatoare, aproximativ 90 la suta. „Pacura deversata in bazinul de retentie, in care se afla cele doua rezerve de cate doua tone, va fi recuperata in proportie de 90 de procente cu pompe speciale”, a spus Stefan Nicolae. Cele 3.300 de apartamente incalzite prin intermediul UT Calafat nu au fost afectate de pierderea acesteia, alimentarea facandu-se din rezervorul numarul unu.
Calafetenii, indiferenti la problemele uzinei
Locuitorii municipiului nu sunt ingrijorati la auzul celor intamplate, iar vestea ca ar fi putut ramane fara caldura in locuinte, in cazul in care nu ar fi existat pacura, nu ii surprinde. „Oricum avem putina caldura. Ne descurcam noi si asa, dar o sa trecem la incalzirea pe curent, pentru ca, la ce caldura ne baga astia, mai bine lipsa”, a spus Marcel Ciobanu (46 ani), din Calafat. Unii dintre proprietarii de apartamente au renuntat deja la agentul primit de la uzina termica. „Nu mi-a mai convenit si m-am debransat, pentru ca plateam bani multi si inghetam in casa. Mi-am luat calorifer pe ulei si ma incalzesc cu el cat vreau eu”, a afirmat Viorel Barzoi (43 ani), locatar.
Pentru mai multe informatii viziteaza Editie speciala