Niciun acord pe tema fondurilor de mediu intre statele UE

Ministrii de finante din tarile UE nu au ajuns la niciun acord in privinta fondurilor ce trebuie oferite tarilor in curs de dezvoltare pentru ca acestea sa se adapteze la efectele schimbarilor climatice, potrivit Earth Times.

Noua state din estul Europei au refuzat sa accepte ca fondurile sa fie colectate pe baza unei formule ce include nivelul de emisii si produsul intern brut al tarilor. Polonia, Slovacia, Ungaria, Letonia, Romania, Bulgaria, Lituania, Slovenia si Cehia au mai cerut ca asa-numitele contributii „fast-start”, sa fie acordate doar pe baza de voluntariat. Germania s-a alaturat si ea celor noua state, refuzand sa accepte sumele propuse de Comisia Europeana (CE).

CE a cerut statelor membre UE sa puna la dispozitia tarilor in curs de dezvoltare cate 15 miliarde de euro din banii contribuabililor, pana in 2020. In plus, statele bogate trebuie sa deblocheze fonduri imediate de cateva miliarde de euro, intre 2010 si 2013 – fonduri „fast-start”. Acestea trebuie acordate tarilor sarace inainte ca un eventual acord post-Kyoto sa devina operational.

Lipsa unui consens „ar trebui sa ne aminteasca faptul ca drumul spre un acord la Copenhaga nu va fi usor”, a declarat ministrul britanic al finantelor, Alistair Darling. Marea Britanie a fost primul stat care a anuntat ca fondurile deblocate de tarile UE ar trebui sa fie in jur de un miliard de euro pe an.

Negocierile intre ministrii europeni vor fi reluate saptamana viitoare la summitul UE de la Bruxelles. Potrivit regulamentului UE, oricare dintre cele 27 de state membre UE au drept de veto si pot bloca o hotarare.

Foto: The Telegraph

spot_img

Ultimele știri