Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, critica Primaria Capitalei ca nu a reusit sa cheltuiasca banii europeni din fondurile de preaderare pentru a rezolva problema epurarii apelor uzate din Bucuresti, prin finalizarea constructiei si darea in folosinta a statiei de epurare de la Glina, si afirma ca va face tot posibilul pentru a-i convinge pe reprezentantii municipalitatii sa puna la punct acest aspect deosebit de important, anunta Agerpres.
"O sa fac tot ceea ce se poate ca sa conving Bucurestiul sa-si rezolve poblema apei. Este o situatie pe care o fac publica pentru prima data acum: ma chinui de vreo trei luni, in diverse intalniri cu Primaria Generala si cu factorii decizionali de acolo, nu ca sa caut vinovati, ci ca sa le spun ca niste sute de milioane de euro nu vor putea fi cheltuiti ca sa se rezolve problema apelor epurate in Bucuresti, pentru ca ei nu si-au facut lectiile pe programele de preaderare. Si au avut bani, au avut aproape 100 de milioane de euro pe care nu i-au cheltuit la timp si pe care vor trebui sa-i dea inapoi in 2010, nu numai ca nu au terminat ce au de facut. Iar eu, ca minister, nu pot sa le aloc in continuare sumele pentru continuarea lucrarilor", a declarat Nemirschi, marti, la o dezbatere pe tema apelor, organizata de Academia Romana.
Ministrul Mediului a raspuns astfel remarcilor facute de fostul presedinte Ion Iliescu, prezent la discutii, care a amintit ca Bucurestiul nu are o statie de epurare si ca de 30 de ani se lucreaza la statia de la Glina, iar in tot acest timp se polueaza raurile Dambovita si Arges, deoarece apele uzate din capitala se deverseaza in acestea. Nicolae Nemirschi a spus ca Bucurestiul este ultima capitala din tarile riverane Dunarii care se afla in situatia de a deversa apele uzate in rauri.
"Este o problema foarte grava si cred ca va deveni o chestiune politica de strategie a Romaniei", a precizat ministrul. Totodata, Nemirschi a salutat ideea avansata de Ion Iliescu ca orasele sa fie alimentate cu apa din aval, tocmai pentru a se evita poluarea raurilor. "Ideea de a alimenta Bucurestiul din aval este excelenta, poate asa se vor misca lucrurile", a apreciat ministrul Mediului.
El a mai declarat cu aceeasi ocazie ca ca este nevoie si de sustinere politica in discutiile pe care autoritatile de mediu din Romania le poarta cu Comisia Europeana pe tema gestionarii deseurilor.
"Pentru gestionarea deseurilor sunt alocate in jur de 3,5 miliarde de euro si obligatia Romaniei este sa faca 59 de gropi (de deseuri – n.r.) noi. Din discutiile mele cu Comisia Europeana, nu am reusit sa-l lamuresc pe comisar (comisarul pentru mediu – n.r.) ca exista si alte tehnologii si macar partial sa incercam sa folosim altceva. Aici este o discutie care trebuie amplificata si la nivel politic", a explicat Nemirschi. Ministrul Mediului a apreciat ca in timp ce studiile de fezabilitate pentru accesarea banilor din fonduri structurale la capitolul alimentare cu apa sunt destul de avansate, la capitolul gestionarea deseurilor "stam mai prost".
"Aici, din punctul meu de vedere, lucrurile nu sunt foarte bine negociate. Solutia nu este sa inchidem sute de gropi neconforme si daca nu o facem sa platim si niste amenzi si sa deschidem alte 59 de gropi. Din punctul meu de vedere, suntem deja cu niste decenii in urma, este evident, tehnologia este cu totul alta. Am avut discutii cu specialisti si imi trebuie o mana de ajutor sa convingem Comisia Europeana ca este pacat sa ingropam peste 3 miliarde de euro, din nou, in gropi", a afirmat Nicolae Nemirschi.
Foto: Mediafax