Municipiul Oradea ar putea fi declarat statiune turistica de interes local

O mare parte din municipiul Oradea, incluzand Centrul istoric, Cetatea Oradea, doua stranduri cu apa termala, parcuri, Dealul Ciuperca, lunca raului Crisului Repede, va fi declarata Statiune turistica de interes local cu numele "Crisius", un proiect aflat in faza de elaborare a documentatiei, in parte deja depusa la Ministerul Turismului, potrivit Agerpres

In acest proiect, Primaria municipiului Oradea, prin Directia de Dezvoltare Durabila, Institutia Arhitectului Sef si firma Eurobussines vor organiza marti o dezbatere publica privind delimitarea statiunii turistice Crisius si declararea zonei ca statiune prin Hotarare de Guvern.

Seful Biroului Turism, Marketing, Comunicare din cadrul Administratiei Imobiliare Oradea, Dumitru Sim a declarat ca zona delimitata a fi declarata statiune turistica porneste din afara orasului, de la Uzina de apa, incadrata de lunca Crisului Repede si de dealurile de Vest.

Statiunea va cuprinde parcul Silvas, Strandul municipal, Bazinul olimpic, Dealul Ciuperca, Parcul I.C. Bratianu, pietonala Republicii, Cetatea medievala si o serie de strazi din centrul istoric, bogate in cladiri arhitectonice de patrimoniu.

Arealul este situat intr-un cadru natural pitoresc si de protectie ecologica, cea mai mare parte din el fiind propus ca sit NATURA 2000 (Lunca Crisului Repede), iar o alta parte este zona de protectie fitosanitara a Uzinei de Apa. Zona indeplineste toate criteriile de atestare obligatorii si suplimentare pentru obtinerea statutului de statiune turistica de interes local.

Conditiile se refera la cadrul natural, factorii naturali de cura si calitatea mediului, cat si la celelalte facilitati precum drumurile de acces, utilitatile urban-edilitare, sali de spectacole si conferinte, asistenta medicala, structuri de primire turistice si agrement.

Initiatorii proiectului doresc sa puna in valoare patrimoniul arhitectural construit si bogatele resurse de apa geotermala, din aceeasi sursa cu acviferele din Baile 1 Mai si Baile Felix, cu aceleasi caracteristici fizice si terapeutice. Amplasarea geografica face ca Oradea sa fie un punct nodal foarte important in turismul regional si international.

Astfel, municipiul se gaseste la numai 12 km de Baile Felix, cea mai mare statiune balneo-climaterica permanenta din Romania. In acelasi timp, pe teritoriul judetului Bihor se afla multe alte obiective turistice atractive: statiunea Stana de Vale, formatiunile carstice din Muntii Apuseni, spectaculoasele vai ale raurilor ce strabat judetul, obiceiurile si traditiile de pe intreg cuprinsul sau, multitudinea de supravietuiri arhitecturale taranesti, dar si alte atractii de factura naturala si antropica.

Potentialul turistic al Oradiei este dat nu numai de pozitia sa generala, ci si de istoricul si arhitectura sa, precum si de amplasamentul monumentelor sale in planul orasului. Impresia pe care o lasa celor care o strabat, simpli turisti sau iubitori de arhitectura veche, este aceea de spectaculoasa rezervatie de arhitectura, de loc unde frumosul, vechi si mai nou, se imbina intr-un tot unitar, armonios, complex.

Oradea, in ciuda amplasarii geografice favorabile si a unui patrimoniu cultural si natural de exceptie, nu se poate numi in acest moment o destinatie turistica, avand lacune majore pe componentele: atractii si resurse turistice, facilitati si servicii locale, imagine si promovare. Circulatia turistica in Oradea este una dominata de sejururi de scurta durata, sezonalism pronuntat, turism de tranzit in detrimentul unor sejururi medii si lungi cu acoperire anuala.

Administratia locala, prin initiativa sa, a precizat Dumitru Sim, tinde sa remedieze aceste aspecte, dar ele nu pot fi durabile fara o conlucrare serioasa cu autoritatile centrale, in special cu Ministerul Turismului, cel care poate oferi sansa de a declara o parte a orasului ca statiune turistica de interes local.

"Aceasta initiativa legislativa a ministerului ar incununa eforturile municipalitatii locale si ar da sansa unei mai mari absorbtii de fonduri nerambursabile ori guvernamentale, ar scadea sezonalitatea si ar duce la o judicioasa exploatare a resurselor naturale si antropice de care Oradea dispune, in spiritul unui turism durabil si responsabil", a declarat seful Biroului Turism, Marketing, Comunicare, Dumitru Sim.

Foto: bihor.ro

spot_img

Ultimele știri