Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, proprietarul companiei „Spedition UMB“, intentioneaza sa instaleze doua sute de turbine eoliene pe dealurile din zona localitatilor Tanasoaia si Corbita. Umbrarescu a incheiat deja contracte cu autoritatile locale din cele doua comune pentru concesionarea unor suprafete de terenuri. Firma care construieste parcurile eoliene din Vrancea este „Energycum W“ SRL, la care actionari sint sotii Mirela si Dorinel Umbrarescu.
Primarul comunei Tanasoaia, Romeo Vulpe, a declarat ca omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a concesionat mai multe zeci de hectare de teren, pe care vor fi amplasate o suta de statii eoliene. „Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a concesionat mai multe hectare de teren ce apartin domeniului public al comunei Tanasoaia, cu scopul de a amplasa peste o suta de statii eoliene. Am inteles ca deja au fost facute toate masuratorile necesare si s-au obtinut avizele pentru montarea acestor turbine eoliene. Dupa ce vor fi montate si vor incepe sa produca energie electrica vor fi bransate la sistemul energetic national“, a precizat primarul Romeo Vulpe.
Tot in aceeasi zona, dar in localitatea Corbita, Umbrarescu vrea sa mai construiasca o suta de mori de vint, cum sint denumite popular turbinele eoliene. „Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a cumparat mai multe loturi de teren pe care vrea sa amplaseze mori de vint. Conform contractului de concesiune este vorba de 100 de mori de vint“, a afirmat primarul comunei Corbita, Emil Tacu. Societatea „Energycum W“ SRL, din Adjud, la care actionari sint sotii Umbrarescu, au reusit sa obtina avizele necesare pentru amplasarea turbinelor dar si licenta de producator de energie eoliana. Societatea are ca obiect de activitate principal „productia si distributia energiei electrice“.
In acest moment, pe dealurile din zona municipiului Adjud au fost instalate deja doua turbine, care se afla in probe si urmeaza sa fie racordate la sistemul energetic national. Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, a confirmat ca intentioneaza sa investeasca in realizarea unui adevarat parc de eoliene care ar urma sa produca energie verde. Perioada in care vor fi realizate aceste mori de vint este de 10 ani.
Energia eoliana, alternativa la energia conventionala
La sfirsitul anului 2006, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producind ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrica. Desi inca o sursa relativ minora de energie electrica pentru majoritatea tarilor, productia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori intre 1999 si 2006, ajungandu-se ca, in unele tari, ponderea energiei eoliene in consumul total de energie sa fie semnificativ: Danemarca 23%, Spania 8%, Germania 6%.
Vinturile sint formate din cauza ca soarele nu incalzeste Pamintul uniform, fapt care creeaza miscari de aer. Energia cinetica din vint poate fi folosita pentru a roti niste turbine, care sint capabile de a genera electricitate. Unele turbine pot produce 5 MW, desi aceasta necesita o viteza a vintului de aproximativ 5,5 m/s, sau 20 de kilometri pe ora.
Putine zone pe pamint au aceste viteze ale vintului, dar vinturi mai puternice se pot gasi la altitudini mai mari si in zone oceanice. Se crede ca potentialul tehnic mondial al energiei eoliene poate sa asigure de cinci ori mai multa energie decit este consumata acum. Acest nivel de exploatare ar necesita ca 12,7% din suprafata Pamintului sa fie acoperita de parcuri de turbine, presupunind ca terenul ar fi acoperit cu sase turbine mari de vint pe kilometru patrat. Aceste cifre nu iau in conside-rare imbunatatirea randamentului turbinelor si a solu-tiilor tehnice utilizate.