Iubitorii drumetiilor la munte, membri, dar si prieteni ai Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila „Focul Viu“ au mers, la sfirsitul saptaminii trecute, in localitatea Andreiasu de Jos pentru a desfasura o actiune de ecologizare. Organizata in cadrul actiunii „Focul Viu – Un brand national“, actiunea a adunat zeci de iubitori ai naturii, dar si copii, membri ai grupului „Rangerii Juniori“.
Cu totii s-au dotat cu manusi si saci menajeri si au pornit pe potecile de munte pentru a stringe gunoaiele ce le-au iesit in cale. Si nu putine au fost mormanele de gunoaie aruncate de turisti, daca luam in considerare faptul ca rezervatia Focul Viu de la Andreiasu a fost in ultima vreme frecvent ecologizata de „armata“ de rangeri. Pe linga ecologizarea zonei, membrii Asociatiei si voluntarii au discutat despre modul in care se marcheaza ariile protejate.
„Ne-am intilnit la Focul Viu in primul rind pentru a igieniza zona ceva mai dificila, un loc unde copiii de la «Corpul Rangerilor Juniori» nu au putut sa intervina si iata un grup de adulti au continuat igienizarea inceputa de acestia. Acesta a fost scopul principal al intilnirii noastre, dar totodata am discutat ceva despre problemele re-zervatiei, ce tin de suprafata ei“, a precizat Ioan Florea, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila „Focul Viu“. Acesta a dorit sa adauge faptul ca desi vin frecvent la Andreiasu de Jos pentru a ecologiza zona, prea multe schimbari in atitudinea localnicilor si a turistilor nu a remarcat.
„Nu am putea sa spunem ca s-a schimbat ceva in atitudinea oamenilor, ci doar in atitudinea copiilor. Avem informatii ca deja au atras atentia localnicilor sa nu mai arunce gunoaie la voia intimplarii, pentru ca ei au lucrat acolo, au facut curatenie. Ba mai mult, copiii au inceput sa isi ia in serios rolul de rangeri. Atunci cind autoritatile locale sau alte institutii nu fac ceea ce ne-au promis ne atentioneaza, si noi ii tragem de mineca. Incet, incet vrem sa ii invatam sa sesizeze pro-blemele de mediu din rezervatie atit Garzii de Mediu, Agentiei de Protectie a Mediului cit si noua“, a su-bliniat presedintele Ioan Florea.
Membrii asociatiei vor reveni in rezervatia de la Andreiasu de Jos pe 26 august. Cu acea ocazie, copiii din „Corpul Rangerilor Juniori“ vor avea ocazia ca, impreuna cu cei mari, sa identifice principalele specii de plante si pasari din rezervatie. „Va fi o actiune dedicata copiilor, ocazie cu care vom face o identificare de specii. Prin aceasta activitate vrem ca acesti copii sa invete cit mai multe specii de plante si pasari“, a mai precizat presedintele Asociatiei „Focul Viu“.
Recital sub cerul liber
Membrii Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila „Focul Viu“ vor organiza cu prilejul Zilei Ariei Protejate si a comunitatii locale din Andreiasu de Jos un program cultural. Cei care vor da tonul vor fi artistii si membrii ansamblurilor folclorice, pentru ca odata cu lasarea serii membrii organizatiei sa se adune in jurul celor doua focuri vii din re-zervatie unde isi vor acorda chitarile si vor da startul Festivalului de creatie folk „Focul Viu by Night“.
Liderii Asociatiei spun ca vor invita sa le fie alaturi, artisti de muzica folk care au luat parte si la alte evenimente muzicale de gen dar totodata vor invita in premiera o trupa de folk din zona Ardealului, ce poarta numele „Focul Viu“. Concertul muzicii de drumetie se va desfasura sub cerul liber, in prezenta prietenilor apropiati ai Asociatiei.