Monitorul de Vrancea: Angajat al Salubritatii, acuzat ca a otravit maidanezi

Politistii doljeni fac cercetari la Serviciul de Salubritate din cadrul Primariei Craiova dupa ce o asociatie pentru protectia animalelor din municipiu a sesizat faptul ca s-ar fi folosit substante toxice pentru omorarea cainilor comunitari. Decat sa fie otraviti cainii, mai bine ar fi taxati cu un leu pe luna contribuabilii, zice asociatia.

Articolul „Masura-soc in cazul maidanezilor“, dintr-o editie anterioara a GdS, a produs reactii nebanuite in randul comunitatii craiovene. Doua asociatii de protectie a animalelor, „Viata Animalelor“, condusa de Aurelia Loaca, si „Speranta pentru animale“, reprezentata de Oana Popescu, au acuzat Serviciul de Salubritate din cadrul municipalitatii ca, anul trecut, in perioada campaniei de deratizare, ar fi folosit substante toxice ce au dus la moartea a sute de caini comunitari. „Anul trecut, in toamna, au murit sute de caini comunitari. Pe unde se trecea cu deratizarea, pe acolo mureau si cainii. Noi am adunat cadavrele. La Directia Sanitar-Veterinara, la necropsie, au stabilit ca au murit din cauza unor substante organofosforice, iar Serviciul de Salubritate nu este autorizat pentru asa ceva, ei sunt autorizati pentru Rozisoc“, a spus Aurelia Loaca.

Toate cercetarile efectuate de politisti in urma sesizarii depuse de Oana Popescu au condus la intocmirea unui dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere si utilizare fara drept de substante toxice. Intr-un raspuns din 20 noiembrie 2009 al Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Dolj, stampilat si semnat de seful inspectoratului, Constantin Nicolescu, si de seful Biroului AESP, Cristian Carauleanu, se arata: „In legatura cu scrisoarea dumneavoastra (…) va facem cunoscut ca cele sesizate s-au confirmat. In cauza s-a intocmit dosarul penal inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj la data de 2.11.2009 privind pe Moldovan Ion, sef activitate DDD in cadrul SP de Salubritate Craiova, in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere si utilizare fara drept de substante toxice“.

400 de kilograme de otrava, confiscate

In urma controlului efectuat de politistii din cadrul Biroului Arme, Explozibili si Substante Periculoase (AESP) la Serviciul de Salubritate s-au descoperit 400 de kilograme de Brodicofaum, care au fost ridicate in vederea cercetarilor. Brodicofaum este o otrava anticoagulanta letala, folosita ca raticid.

Aceasta substanta, daca este inghitita, in prima faza produce deshidratarea. Actioneaza pe perioada lunga si este descrisa ca o otrava cu efecte cumulative, motive peste care este considerata un anticoagulant de generatia a doua. Din cauza faptului ca substanta creste permeabilitatea vaselor capilare, un animal care inghite Brodicofaum sufera hemoragii interne, intra in soc si, in final, moare. Substanta este letala pentru mamifere si pasari si este descrisa ca fiind extrem de otravitoare pentru pesti. Potrivit enciclopediei on line Wikipedia, o doza de 0,25 miligrame per kilogram este suficienta sa omoare un caine.

Sorin Ciobanu, directorul Serviciului de Salubritate, contactat pentru un punct de vedere privind acuzatiile aduse de asociatiile de protectie a animalelor si cercetarile efectuate de politie, a declarat ca informatiile despre substantele gasite sunt gresite. „Traiau cu ideea ca noi avem substante de gradele 1 si 2, ca le amestecam, ca facem otravuri. Informatia era gresita. Eu folosesc numai substante gata preparate, luate prin licitatie publica. Eu stiu ca s-a inchis dosarul, politistii au facut verificari si nu a fost nici o problema“, a declarat Sorin Ciobanu.

Numai ca dosarul nu pare atat de inchis pe cat a afirmat directorul Serviciului de Salubritate. IPJ Dolj a confirmat intocmirea dosarului penal sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere si utilizare fara drept de substante toxice, iar cercetarile continua. „In cauza a fost intocmit dosar penal, in prezent efectuandu-se cercetari. La finalizarea verificarilor, dosarul va fi inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj“, ne-a comunicat Amelia Caprarin, purtatorul de cuvant al IPJ Dolj.

Un leu pe luna

Aurelia Loaca, presedinta asociatiei „Viata Animalelor“, este de parere ca problema cainilor maidanezi in Craiova ar putea fi rezolvata taxand contribuabilii cu un leu pe luna. „Adevarata cauza a problemei nu este legea, asa cum reiese din studiul intocmit de domnul prefect Georgescu. Solutia nu este uciderea cainilor, nu este otravirea lor“, a declarat aceasta.

„Daca s-ar introduce o taxa de un leu pe luna, deci 12 lei pe an de la fiecare dintre cei aproximativ 240.000 de contribuabili din Craiova, in trei luni am avea bani pentru un adapost cu adevarat european, nu cum este acum cel de la Facai. Taxa de un leu ar asigura mai departe functionarea adapostului. Cainii agresivi ar sta inchisi in adapost si nu pe strazi, asa cum de fapt si prevede legea, s-ar continua si sterilizarea cainilor. Daca s-ar pune la punct si un adevarat program de adoptii, in cativa ani am putea sa rezolvam problema cainilor comunitari. Eu intentionez sa propun Consiliului Local Craiova, la sfarsitul acestei luni, un proiect de introducere a acestei taxe de un leu“, a adaugat presedinta asociatiei „Viata Animalelor“.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri