Ministerul Mediului si Padurilor anunta ca are in curs de elaborare un proiect de act normativ prin care se va mentine interdictia divizarii fondului forestier sub un hectar, informeaza un comunicat de presa.
Pentru a asigura o gestionare durabila a fondului forestier, Ministerul Mediului si Padurilor are in vedere inclusiv introducerea unor masuri prin care sa fie evitata faramitarea excesiva a proprietatilor forestiere.
In acelasi timp MMP vrea sa faca o distinctie clara intre divizarea unei proprietati prin procesul legal de mostenire/succesiune si divizarea prin lotizare si vanzare sau alte proceduri similare.
Modificarea Codului Silvic astfel incat proprietarii padurilor sa poata vinde sau sa poata lasa mostenire fragmente de padure mai mici decat limita de pana acum, de un hectar, va duce la o fragmentare si mai mare a fondului forestier si la imposibilitatea controlarii si administrarii proprietatilor.
Paduri vandute la metru
De pe 24 martie, orice proprietar de padure o poate vinde in parcele oricat de mici. Astfel, aproape 60% din cele 6,5 milioane de hectare de padure ale Romaniei, aflate in proprietate privata, se pot transforma in bucatele mai mici, mai greu de controlat de catre autoritati si mai greu de administrat. Asta in conditiile in care retrocedarile din ultimii 20 de ani au adus deja fondul forestier din Romania intr-o situatie-limita, la mana intereselor fiecarui proprietar, de la ultimul mostenitor al catorva hectare, pana la Culita Tarata, unul dintre initiatorii legii, care detine suprafete importante de padure, potrivit EVZ. Ceilalti initiatori ai legii sunt deputatii Ion Dumitru (fost director Romsilva), Attila Kelemen, Constantin Chirila, Marian Ghiveciu, Ioan Muntean, Ioan Tabugan, Ghoerghe Coroama si Pavel Horj.