Incursiunile cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, masini 4×4 si snowmobile pe pajistile alpine au degradat ariile naturale protejate din Muntii Tarcu. Din acest motiv, Coalitia Natura 2000 a trimis autoritatilor o scrisoare de sesizare.
Conform legislatiei pentru protectia mediului, accesul cu mijloace motorizate care utilizeaza carburanti fosili este interzis in ariile naturale protejate in scopul practicarii de sporturi, in afara drumurilor permise accesului public si a terenurilor special amenajate.
Prin paduri, dar mai ales pe pasunea alpina, motocicletele si ATV-urile au facut santuri adanci. Odata stratul vegetal indepartat, urmele devin albie pentru torente, se adancesc, iar degradarea devine ireversibila.
Asociatia Altitudine a semnalat abaterile in repetate randuri, in 2007 si 2008, fara rezultat. Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin s-a referit in raspunsul sau doar la actiuni de constientizare si dezbateri publice, iar Garda de Mediu Caras-Severin a anuntat ca se delimiteaza la a "asigura paza ariilor protejate", care ar reveni Politiei Comunitare, ignorand obligatia de control care ii revine prin lege.
Coalitia Natura 2000 atrage atentia asupra nevoii de a instala panouri informative care sa atraga atentia asupra statutului protejat al zonei si al interdictiei de circulatie motorizata in afara drumurilor publice pe drumurile de acces si in principalele comune limitrofe. Bariere controlate trebuie plasate la punctele de acces critice si sunt necesare masuri de sanctionare a abaterilor, conform legii.
Aceasta este a doua ilegalitate sesizata de Coalitia Natura 2000, dupa ce, la inceputul lunii, asociatia a anuntat ca primaria comunei Romuli din judetul Bistrita Nasaud construieste in Parcul National Muntii Rodnei, un drum de 12 km fara a detine avizul Consiliului Stiintific al Parcului. Drumul intra in Rezervatia Stiintifica Pietrosul Rodnei, pe teritoriul careia este strict interzisa orice constructie de infrastructura.
Foto: WWF