Legea picnicului in presa

Ziua: Cearta pe legea picnicului: Nemirschi o contrazice pe Udrea, afirmand ca legea era gata cand a plecat din minister

Ministerul Mediului si Asociatia Green Revolution aveau proiectul legii picnicului aproape finalizat cand ministrii PSD si-au depus demisiile, a declarat fostul ministru al Mediului, in contextul in care ministrul interimar afirma recent ca legea picnicului nu este in derulare, relateaza NewsIn.

Fostul sef al Ministerului Mediului, Nicolae Nemirschi, sustine chiar ca la minister exista proiectul de lege al picnicului, iar protocolul de colaborare intre cele doua institutii a fost semnat in august.

"In august am semnat un protocol de colaborare, la sediul ministerului, cu Cornel Belciug de la Asociatia Green Revolution. El este cel care a propus prima data realizarea unei legi a picnicului in Saptamana Mediului Tau (derulata in perioada 1-6 iunie, n.r.). S-a format un grup de lucru, cu reprezentanti ai Asociatiei, precum si de la mai multe departamente din minister – unitatea de politici publice, directia juridica, cabinetul ministrului etc. – care se intalneau cel putin o data pe saptamana", a declarat pentru NewsIn fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi.

"Asociatia (Green Revolution, n.r.) a lucrat si cu un cabinet de avocatura. Proiectul legii era gata, inainte de depunerea demisiei, urma sa finalizam detaliile, iar apoi sa facem o conferinta de presa, ca sa-l prezentam public", a adaugat Nemirschi.

Actualul ministru interimar al Mediului, Elena Udrea, declara, insa, recent ca "legea picnicului nu este un proiect in derulare la Ministerul Mediului", iar comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, afirma ca proiectul respectiv nici nu exista macar in minister si ca este "o scorneala" a fostului ministru.

Fostul ministru sustine, totodata, ca directia juridica a facut o nota explicativa catre ministrul interimar si catre comisarul sef al Garzii de Mediu in care a mentionat ca proiectul legii exista.

Cotidianul: Cu gratarul in fata blocului

La colturile blocurilor din Bucuresti sau chiar in fata acestora au rasarit, peste noapte, gratare in toata regula. Locatarii si-au construit mici cazemate din caramida unde frig mici si fripturi.

Bucurestiul are deja o traditie a picnicului din fata blocului. Cum este o zi mai frumoasa, bucurestenii incep deja sa plimbe farfuriile cu carne si sa incinga un pranz langa casa.

Multe dintre persoanele care prefera “picnicul de bloc” considera acest lucru ca fiind o solutie ieftina si comoda. “Sincer, eu nu imi permit sa merg sa fac un gratar undeva pe langa Bucuresti sau la munte. In plus, e mult mai practic si rapid”, ne-a spus Marian Vasiliu, un “grataragiu” din sectorul 6. Si cum a face gratar in fata blocului a devenit un obicei foarte frecvent, unii bucuresteni s-au gandit sa construiasca gratare din caramida.

Una dintre aceste “opere” exista in sectorul 6, in cartierul Crangasi. Un bucurestean, vecin cu proprietarul gratarului, ne-a dezvaluit ca “autorul” este un pensionar care locuieste la parterul respectivului bloc. El ne-a marturisit ca pensionarul a trudit ceva timp pana a ridicat gratarul.

Fiind unicul investitor al gratarului, proprietarul nu le percepe taxa vecinilor care doresc sa-l foloseasca, dar au nevoie de permisiunea lui. “Vara, aproape in fiecare weekend, sfaraie micii si fripturile in fata blocului. Vecinii care doresc sa aiba acces la gratar trebuie sa-i ceara permisiunea pensionarului, pentru ca usile acestuia sunt inchise cu un lacatel”, ne-a spus barbatul.

Un proiect initiat de Ministerul Mediului pare sa dea peste cap distractia bucurestenilor. Proiectul de lege a picnicului prevede desfiintarea instalarii gratarelor pe langa blocuri si pe spatiile verzi neautorizate si neamenajate.

„Nu este normal ca toti ceilalti vecini sa suporte fumul persoanelor care fac gratar in fata blocului. Poate unii dintre ei chiar nu sunt de acord cu acest proces”, ne-a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution, care a lucrat impreuna cu specialistii de la Ministerul Mediului la elaborarea acestui proiect de act normativ.

Cotidianul: Europa nu are interdictii la gratare, dar la noi e nevoie: Legea picnicului, tratament pentru nesimtire

Proiectul de lege a picnicului a fost lasat de izbeliste, desi un grup de specialisti a lucrat sase luni la elaborarea lui. Directorul de programe al Asociatiei Green Revolution, Cornel Belciug, care a colaborat cu expertii din Ministerul Mediului la conceperea actului normativ, spera ca prin aceasta lege sa-i educe putin pe romani.

Iarba nu va mai fi verde dupa "distractie"

„Legea picnicului este o lege simpla, usor de aplicat si de inteles astfel incat oamenii sa stie ce au voie si ce nu au voie sa faca atunci cand ies la picnic”, ne-a explicat Cornel Belciug, adaugand ca este vorba despre o lege a bunului-simt.

“Legea picnicului este o lege a bunului-simt. Pot sa va spun ca in alte tari nu sunt astfel de legi, dar exista reglementari la nivel local. Insa un neamt sau un american sigur nu va merge sa aprinda focul in parc sau sa faca mici pe marginea drumului, deoarece stie ca in secunda doi vine cineva sa-l amendeze”, ne-a spus Belciug.

Mai mult, acesta ne-a povestit ca, la ultima actiune de ecologizare a padurii Baneasa, o echipa de voluntari a strans, in numai doua ore, 90 de saci cu deseuri, printre care hartie igienica, prezervative si radiatoare de masini.

Ce obligatii au cei care ies la picnic?

Proiectul prevede amenajarea unor zone specifice pentru desfasurarea unui picnic, ingradite, dotate cu puncte de colectare selectiva, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, precum si locuri de parcare.

Cei care ies la iarba verde au obligatia de a arunca deseurile doar in locurile special amenajate, de a aprinde focul in locurile amenjate, de a-l supraveghea in permanenta si, de asemenea, de a parca doar in zonele destinate parcarii.

Sunt interzise spalarea obiectelor folosite la picnic la mai putin de 30 de metri distanta de cursurile de apa, folosirea produselor de igiena personala la mai putin de 30 de metri de apa si aruncarea apei folosite in lacuri, paraie sau in rauri. Spatiile destinate picnicului trebuie folosite numai in timpul orarului de functionare prevazut. Pastrarea linistii este obligatorie. Principala obligatie a celor care ies la iarba verde este mentinerea curateniei. Cei care nu se supun reglementarilor risca sa fie amendati.

Udrea : proiectul nu este necesar

Chiar daca fostul ministru al Mediului Nicolae Nemirschi a lasat indicatii ministrului interimar Elena Udrea pentru ducerea la bun sfarsit a proiectelor demarate, legea picnicului a fost taiata de pe lista, desi fusese “lansata”cu o zi inainte de plecarea lui Nemirschi de la minister.

Ministrul interimar a mentionat, in urma cu cateva saptamani, ca nu este nevoie de o lege a picnicului, deoarece legile agriculturii si ale silviculturii includ suficiente prevederi cu privire la interzicerea aprinderii focului in practicile agricole.

“Nu inteleg de ce doamna ministru, la doua zile de cand a venit la minister, a declarat ca nu avem nevoie de legea picnicului, la care noi am muncit sase luni. Eu cred ca nu a inteles exact despre ce este vorba, pentru ca a facut referiri numai la aprinderea focului”, ne-a explicat Belciug.

Cotidianul: Romsilva: Legea picnicului este inutila, sunt deja baze legale in acest domeniu care nu se aplica

Directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Valerian Solovastru, a declarat pentru NewsIn ca Regia considera inutila legea picnicului, in contextul in care sunt in vigoare deja mai multe acte normative care prevad sanctiuni pentru cei care nu protejeaza mediu,insa nu sunt aplicate.

"Este bine ca nu a aparut aceasta lege si sper sa nu apara, pentru ca nu ar fi decat o colectie de prevederi din alte acte normative care sunt deja in vigoare. Cred ca este o intentie la nivel foarte vag, nefiind ceva concret pana in prezent. Nu-i vad rostul pentru ca daca ar aparea atunci ar trebui abrogate o serie intreaga de acte normative care prevad in mod special sanctiuni pentru abateri in ceea ce priveste protectia mediului", a spus Valerian Solovastru.

Potrivit directorului general al Romsilva, in prezent, sunt in vigoare o serie de acte normative atat ale Romsilva, cat si ale Garzii de Mediu si pompierilor, care prevad sanctiuni pentru cei care nu protejeaza mediu. Solovastru a mai spus ca aceste aceste legi nu "prea" se aplica.

"Numai noi avem pe silvic vreo cinci sau sase acte normative care prevad sanctiuni pentru actiuni care duc la degradarea mediului, cum ar fi lasarea de focuri nesupravegheate in paduri. De asemenea, cei de la mediu si pompierii au prevederi in acest sens si cred ca nu-i organism in tara asta care sa aiba legatura cu mediu sa nu prevada sanctiuni pentru asa ceva. Problema este la aplicarea bazelor legale deja existente, nu la realizarea unei legi noi", a explicat Valerian Solovastru.

El a mai spus ca vinovati pentru neaplicarea legilor sunt agentii de mediu, dar si padurarii. Totodata, directorul general al Romsilva a adaugat ca sunt multe cazuri in care amenzile sunt exagerat de mari si sunt diferite in functie de organismele care le aplica.

"Legi avem suficiente si articole care incrimineaza astfel de fapte, problema este sa aplicam legile si sa avem motivatie. Nici agentii de mediu si nici padurari nu le prea aplica. Nu de baza legala ducem lipsa, ci de aplicabilitatea lor. De asemenea, sunt multe articole care chiar prevad pentru aceeasi fapta mai multe sanctiuni. Ideea ar fi sa facem ceva concret si sa reusim sa mai salvam mediul. In plus, avem nevoie de oameni platiti care sa se simta apti sa aplice aceste legi", a adaugat Solovastru.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, declara recent ca Ministerul Mediului pregateste o lege a picnicului care va obliga autoritatile sa asigure conditii adecvate celor care ies la iarba verde, iar pe cei care servesc masa in aer liber sa pastreze mediul curat sub sanctiunea amenzilor.

Potrivit proiectului, consiliile locale care au in grija spatiile verzi vor trebui sa amenajeze zone specifice pentru picnic, ingradite, dotate cu puncte de colectare selectiva, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, fie delimitate cu pietris, fie echipate cu gratare, precum si locuri de parcare. De asemenea,acestea vor trebui si pazite.

Legea picnicului ar putea fi pusa in aplicare de ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea.

Foto: prairiegardens.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri